No Flash
 
 

NAGRADA VELIKI PEČAT 2017.
na Majskoj izložbi grafike beogradskog krugaŽiri za nagradu Veliki pečat sastao se u ponedeljak, 15. maja u 10:30 časova u sastavu: Nevenka Stojsavljević, grafičarka, Radonja Leposavić, istoričar umetnosti i predsednik žirija i Nikola Velicki, grafičar. Nakon pažljivog pregledanja Majske izložbe grafika članovi žirija su ocenili da je izložba svojim kvalitetom olakašala rad žirija ali i otežala rad ovog tela jer je trebalo uočavati nijanse u radovima.

Nagrada Veliki pečat za 2017. godinu jednoglasno je dodeljena Alanu Bećiriju za rad Plavi zec – ono što vidiš i čuješ nikome ne govori, iz 2017. godine u tehnici digitalne štampe.

Obrazloženje žirija
Rad Alana Bećirija upućuje na već potvrđene umetničke domete i prepoznatljiv poetski diskurs koji je izgradio tokom protekle decenije. Njegova grafika je kondenzovana porukama i oznakama vremena u kome živimo što je izraženo i samim naslovom i podnaslovom rada - Plavi zec – ono što vidiš i čuješ nikome ne govori. On takođe upućuje na jednu vrstu društvenog autizma koji nas okružuje i neretko guši. Bećiri je razvio odnegovani likovni jezik i suvereno vlada prirodom digitalnog medija. Motivi kao što su plavi zec, koji asocira na Jozefa Bojsa, makaze, podsećaju na prekrajanje i montažu, igrač karata u ogledalu unosi elemente autobiografskog stvarajući skupa lucidnu kompoziciju prožetu principom simetričnosti, delikatnom dosetkom i humorom. Pored Bećirija u užem izbor za nagradu Veliki pečat bili su radovi Zorana Grmaša, Slavice Dragosavac i Maje Gajić.

Alan Bećiri (1973. Uroševac) diplomirao na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1997. izlaže na preko 150 kolektivnih i šest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalni umetnik i član ULUS-a.

tekst Radonje Leposavića, istoričara umetnosti i predsednika žirija za nagradu Veliki pečat 2017, pročitan na otvaranju Majske izložbe grafike


Alan Bećiri, Plavi zec – ono što vidiš i čuješ nikome ne govori, 2017, digitalna štampa

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, Beograd
tel: 011.3285.923; tel/fax: 011.2627.785
radnim danom 12-18, vikendom ne radi