No Flash
 
 

Dragiša Milošević

skulpture i radovi na papiru

1 – 13. mart 2017.

U sredu, 1. marta u 19 časova otvorena je izložba skulptura i radova na papiru, autora Dragiše Miloševića.

Umetnik svoju skulptoralnu estetiku, pretežno zoomorfnih oblika, gradi u tehnici bronze ispitujući njene granice i mogućnosti. Riba letačica, sova i pčela, dominantni motivi Miloševićeve ikonografije, sugerišu element mita, legende i oniričnog ambijenta u kome se prepoznatljivi oblici u procesu metamorfoze razlažu i potom konstituišu fragmente nove, izmaštane realnosti.

Autor afirmiše vajarsko načelo o odnosu praznine i punoće materije kao ravnopravnih gradivnih elementata prostorne kompozicije. Monumentalnost i plastički volumen ustupaju mesto suptilnoj formi treperavih površina, prostornom grafizmu i lakoći vertikalnih i spiralnih ritmova.

Tradicija predstavljačke umetnosti, minuciozna obrada detalja, korišćenje svetlosti kao elementa u građenju likovnog izraza, transparentnost i kinetički potencijal skulptura, kvaliteti su koji karakterišu rad ovog autora, nudeći nov pristup poznatom materijalu i tehnici. Crtež kao ključni element u genezi svake umetničke forme, uključujući i vajarsku, u sklopu ove postavke daje širi uvid u stvaralačku poetiku Dragiše Miloševića.

Dragiša Milošević (1961, Svilajnac). Diplomirao slikarstvo 1983.godine na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd. Član ULUS-a. Bavi se slikarstvom, grafikom i vajarstvom. Izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Španija, Poljska, Kina, Hrvatska, Malezija, Argentina). Realizovao nekoliko javnih spomenika u opštinama Petrovac i Požarevac (Vojvoda Petar Dobrnjac, kralj Aleksandar I Karađorđević, Đura Jakšić, Vojislav Ilić mlađi...) i uradio više plaketa i nagradnih statueta (Žanka Stokić, Dragutin Tomašević, Gospođin vir...). Dobitnik bronzane medalje na I međunarodnoj izložbi grafike malog formata, Peking. Živi u Petrovcu na Mlavi.Sa otvaranja

 

 

 

 
 
 
 
   
Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, Beograd
tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
radnim danom 12-18, vikendom ne radi