No Flash
 
 


NAGRADA MALI PEČAT GRAFIČKOG KOLEKTIVA 2016.

 

Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u utorak, 13. decembra 2016. u 17h u sledećem sastavu: Olivera Stojadinović, grafičarka, Bojan Otašević, grafičar i Ana Stevanović, istoričarka umetnosti. Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2016. godinu Gordani Petrović za grafiku Pepeo Tire I.Obrazloženje žirija

Tri decenije prisutna na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni, Gordana Petrović svojim stvaralačkim i pedagoškim radom intenzivno i sa velikom posvećenošću afirmiše medij grafike. Za njen rad u grafici ključna je manuelnost procesa štampanja kao i aktivno učestvovanje u svakom segmentu tog procesa. Tematski okrenuta ka prizorima prirode (more, obale i čamci iz Grčke), Gordana Petrović u svakom otisku ostvaruje bogatu skalu tonskih i kolorističkih vrednosti, sugestivnu materijalizaciju predmeta, kompozicijsku autentičnost, dobro odmerene kontraste i ravnotežu svih elemenata. Nagrađeni rad ukazuje na prepoznatljivu grafičku bravuru umetnice koja vešto materijalizuje refleksivne potencijale asocijativnog pejzaža i harmoniju između viđene i doživljene senzacije.
Gordana Petrović (1959. Batajnica) diplomirala je 1985. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Božidara Džmerkovića (Grafika) i prof. Bogdana Kršića (Oprema knjige). Od 1985. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Atina, Šamalije, Ljubljana, Koči, Bijela, Kanagava, Varna, Mastriht, Budimpešta...). Nagrade/izbor: Zlatna igla ULUS-a, 1990; Počasna diploma, 2. Međunarodno trijenale grafike, Koči, Japan, 1993; Počasna diploma, 6. Međunarodnog bijenala grafike u Šamalijeu, Francuska, 2003; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, 2012. Profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Značajan stimulans ovom projektu daje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje i ove godine dodeljuje tri ravnoparvne otkupne nagrade. Nagrađeni autori su: Mirjana Filipović Kuruzović, Filip Misita i Marijana Janković.


Mirjana Filipović Kuruzović


Filip Misita


Marijana Janković

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, Beograd
tel: 011.3285.923; tel/fax: 011.2627.785
radnim danom 12-18, vikendom ne radi