No Flash
 
 

RITAM DIZAJNA I UMETNOSTI
Izložba radova nastavnika i saradnika Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd

09 - 27 oktobar, 2023.


Izložba Ritam dizajna i umetnosti već svojim naslovom ističe sinergiju ove dve oblasti povezane u praksi nekad neposredno ali često i fluidnim linijama zajedništva. Na postavci u Galeriji Grafički kolektiv predstavljaju svoje radove nastavnici i saradnici Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd, a izložba obuhvata radove iz nekoliko oblasti dizajna (grafičkog, industrijskog, modnog, koncept i karakter dizajna i dizajna enterijera) i vizuelne umetnosti (slikarstva, crteža, grafike, skulpture, proširenih medija) ukazujući koliko se prožimaju estetske vrednost između umetničkog i dizajnerskog stvaralaštva.

Ova Akademija ima dugu tradiciju pedagoškog delovanja, osnovana 1959. godine, jedna je od prvih škola koja je formirala odsek za dizajn, razumevajući njegov društveni, kulturni i ekonomski značaj. Svojim visoko postavljenim profesionalnim standardima i požrtvovanošću nastavnika ATSSB postignuti su uzorni dometi u pedagoškoj posvećenosti. Van svake sumnje, aktuelni nastavni programi rezultiraju dobrim studentskim radovima svrstavajući ovu školu među najbolje visokoškolske ustanove u zemlji. Većina profesora istakla se svojim autorskim ostvarenjima na recentnoj vizuelnoj sceni, a mnogi od njih su i laureati značajnih nagrada za svoja umetnička i dizajnerska ostvarenja.

Izložba koja je pred nama prikazuje delić aktivnosti i umetničkih dostignuća nastavnog kadra, naših renomiranih umetnika i dizajnera koji pored toga što se bave edukativnim radom, uporedo razvijaju svoja umetnička interesovanja i aktivnosti. Postavka prikazuje širok spektar medija, poetika, tematskih preokupacija u različitim oblastima u kojima rade i stvaraju umetnici koji su ujedno i nastavnici na ATSSB. Slika, skulptura, crtež, grafika, grafički dizajn, industrijsko oblikovanje, enterijer, modni dizajn i obrada tekstila, sve je na ovoj izložbi dato na uvid profesionalnoj i onoj široj javnosti kao potvrda visokih kvaliteta i stručne osposobljenosti da se odgovori na različite izazove savremenog trenutka i sve više ubrzavajućih promena.

Na izložbi učestvuje 31 autor: Anamarija Vartabedijan, Dejan Vračarević, Dejan Vukodinović, Natalija Gaković, Sandra Depalo, Ivana Desnica, Jelena Drobac, Davor Dukić, Natalija Đukić, Ivan Erkić, Željko Zdravković, Jelena Zdravković, Radomir Izgarević, Jelena Jocić, Gordana Kapunac, Žolt Kovač, Milan Krstić, Dušanka Komnenić, Dragana Kuprešanin, Aleksandar Kutrički, Predrag Maksić, Maja Milinić-Bogdanović, Jovana Momčilović, Dragica Nikodinović, Petar Radlović, Rajko Radosavljević, Natalija Simeonović, Goran Tadić, Duško Trifunović, Ana Cvijanović, Aleksandra Šaranović.

Fotografije sa otvaranja izložbe:

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi