No Flash
 
 

Božidar Džmerkovićkolaži


12 - 23. novembar 2013.

U utorak 12. novembra u 19 časova otvorena je izložba kolaža Božidara Džmerkovića.

Božidar Džmerković je prisutan na likovnoj sceni gotovo šest decenija, a poetika njegovog stvaralaštva, u grafici i slikarstvu, vezuje se za figuraciju rešavanu prevashodno u funkciji plastičkih fenomena. U tako bogatom umetničkom iskustvu autor nastavlja kontinuirano da upošljava svoje kreativne impulse tragajući za harmonijom i lepotom vizuelnog u kompoziciji. Kolaž se u Džmerkovićevim stvaralačkim seansama pozicionirao kao deo slikarskog promišljanja i igre spontanog izbora, neočekivanog slučaja, prepoznavanja osobenog i uklapanja raznobojnog materijala iz štampanih medija u vlastiti likovni prosede.

Mrtva priroda je dominantan tematski okvir novih kolaža. Referirajući sopstvenu ideju da je oblik noseći stub u arhitekturi slike, Džmerković sa merom morandijevske paradigmatične osetljivosti varira kompoziciono jednostavna i prijemčiva rešenja. Asocirajući na uobičajni aranžman porodičnog ambijenta - vaze, voće, cveće, kutije, ptice - on cepanjem i sečenjem krhkog papira stvara plemenite materijalne vrednosti, a bogatom svetlosnom gradacijom temperira zračenje kompozicije. (iz teksta Ljiljane Ćinkul)

Božidar Džmerković (1930, Mogilac, Makedonija), Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića. Kao redovni profesor predavao je na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama od 1955. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

katalog - Božidar Džmerković, kolaži

 

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi