No Flash
 
 

Branimir KaranovićGrafika bez pritiska


28. april - 17. maj 2014.

U ponedeljak 28. aprila u 19h otvorena je izložba Branimira Karanovića pod nazivom "Grafika bez pritiska".

Branimir Karanović je prisutan na likovnoj sceni četiri decenije, koliko je prošlo od autorove prve samostalne izložbe u Grafičkom kolektivu. Njegov rad je obeležen istovremenim stvaralaštvom u oblasti umetničke fotografije i grafike. U Karanovićevom delu prisutna je težnja da ostvari jedinstvo između likovne koncepcije i upotrebljene tehnike – bila to (u ranim radovima) sitoštampa, digitalna grafika ili fotografija. Intervencijama ne dozvoljava da se grafika podredi fotografiji i izbegava tipičan način zatrpavanja mogućeg u virtuelnom svetu fotografije. Apliciranjem odabranih detalja nastaju kolaži, oslobođeni suvišnog koji stvaraju novi vizuelni kod. Likovne vrednosti ovih višeslojnih kombinacija (dugme-šaht) zasnovane su na vizuelnoj igri različitog i/ili sličnog. Estetika ready made je veoma prisutna u ovim radovima. Male duhovite priče u zavodljivoj igri kompozicije od dva kvadrata nastavljaju kontinuitet kreativnog procesa koncipiranog kao otvoreno delo.
Grafika bez pritiska čita se u jednostavnim predstavama koje se strukturišu u fizičkom ali i mentalnom oku posmatrača kao likovno kultivisane senzacije. Karanović suvereno vlada foto predloškom i njegovim transferom i asimiliacijom u novi vizuelni kontekst.

Branimir Karanović (1950. Beograd) diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974, klasa prof. Božidara Džmerkovića. Magistrirao grafiku 1976. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Marka Krsmanovića. Profesor fotografije (1978-1997) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; od 1997. profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se grafikom i fotografijom. Izlaže samostalno i grupno od 1974. u zemlji i inostranstvu.. Od 1976. dobitnik je preko 20 nagada za fotografiju i grafiku (izbor: Veliki pečat, Oktobraskog salona, Zlatna igla ULUS-a, Velika nagrada ULUPUDS-a, Aprilska nagrada Skupštine grada Beograda).


katalog - Branimir Karanović, Grafika bez pritiska

Slobodan Ristić: Mogućnosti sitoštampe, povodom samostalne izložbe Branimira Karanovića u Grafičkom kolektivu 1975. godine

 

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi