No Flash
 
 

Branimir Minić


Varijacije na temu krošnje
Slikareva pisma pejsažu

6 - 18. april 2015.

U ponedeljak 6. aprila u 19h otvorena je izložba radova na papiru, Varijacije na temu krošnje – Slikareva pisma pejsažu, Branimira Minića.

… Pejzažno slikarstvo Branimira Minića hrani se isključivo i sasvim konkretnom interpretacijom viđenog – i to u rasponima; od ravnica, pejzaža, sjenki dunavskih ada do mediteranskih, primorskih odrednica u kojima se svatko može pronaći ili vratiti u svoje djetinjstvo. Slikar uspostavlja neki svoj dijalog ne samo sredstvima izraza nego i raznolikim povodima i pobudama kristalne interpretacije motiva. On je prije svega crtač, i to crtač koji ritmizira sliku, i daje joj obeležje osobenog, ali istovremeno i općeg jer upravo crtež predstavlja za ovog umjetnika ishodište, pokretački zamašnjak iz kojeg nastaje njegov slikarski opus. Njegovi crteži u tušu ili pastelu pršte poetičnošću koju potom pretače izuzetnim sezibilitetom u sliku.
...
Upravo ovdje na ovoj izložbi sliko-crteža Branimira Minića u Galeriji Grafičkog kolektiva isprepliču se prepoznatljivi potezi tuš-pera, pastela ili kista istaknuti ponekim točkastim, kružnim ili gotovo uvijek valovitim linijama, karakterističnim u opusu ovog vrsnog umjetnika. Autor gradi svoje slikarstvo iznimno profinjenim pristupom, kako u smislu senzibilnosti tako i misaonosti. Njegova tankoćutnost treperi u svakom potezu pera, pastela i kista, u tvorbi svakog oblika, u međuodnosu kojim stvara te začudne pejsažne kompozicije, krajolike i krošnje prepune vlastite događajnosti.
...
Već više od pola stoljeća Branimir Minić odolijeva zavodljivosti novih trendova i ostaje vjeran samom sebi – kao umjetnik iskren i uvijek svjež u svom slikarskom prosedeu kojeg kontinuirano prenosi iz sredine dvadesetog u dvadeset prvo stoljeće…
(iz predgovora Andrije Seifried)

Branimir Minić (1938. Beograd), završio je Akademiju za likovne umetnosti u Beogradu i specijalni tečaj u rangu magistra, klasa Ljubice Cuce Sokić. Bio je stipendista “Moša Pijade”. Član je ULUS-a od 1964. Izlagao je na 24 samostalne i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegove slike se nalaze u muzejima i privatnim zbirkama širom bivše Jugoslavije i sveta. Živi i radi u Beogradu.

 

Sa otvaranja

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi