No Flash
 
 

Biljana Vuković

Studenica

grafike

31. maj - 12. jun 2010.

 

U ponedeljak, 31. maja u 19h, u Grafičkom kolektivu otvara se izložba najnovijeg ciklusa grafika Studenica Biljane Vuković.
U ovim radovima iz 2009/2010. autorka je prvenstveno zaokupljena fenomenom svetlosti koji uspešno realizuje primenom akvatinte i bakropisa na ručno pravljenom papiru sa chine collé postupkom. Tipična je njena naglašena vezanost za pejzaž oko kojeg se niveliše procesualnost stvaranja i promene od poetskog do ekspresivnog, od figuracije ka apstrakciji. U autorkinom kreativnom traženju slike apsolutnog pejsaža kondenzuju se impresije vezane za hodočašća u Studenicu, što prožima lični doživljaj mesta i duhovnosti. Trenuci prevođenja viđenog u doživljeno jesu vidovi katarzičnih stanja iza kojih je ostavljeno da prepoznajemo fizički i duhovni prostor sopstvene slike sveta. Pouke starih, japanskih majstora, kao pozitivno iskustvo oslobodile su u ovim grafikama gestualnost i atmosferu kondenzovane energije, a pejzaž, kao lični doživljaj predela, postaje projekcija imaginarnog pejsaža, gotovo metafora stanja u kojem se apstrahuje pojavnost da bi se konkretizovala misao.
Za B.Vuković Studenica je večiti izvor inspiracije i duboke i pozitivne energije,
o kojoj govori:" Na nivou inspiracije, Studenica živi u meni i kada nisam tamo."

Biljana Vuković (1949), nagrađenaVelikim pečatom Grafičkog kolektiva (1999),  formirala se u okviru beogradske grafičke škole, a njen stvaralački kontinuitet može se pratiti od prve samostalne izložbe (1974). Svojim radom i profesorskim delovanjem (Fakultet likovnih umetnosti) ona predstavlja postojanu stvaralačku ličnost prepoznatljivog rukopisa.

 

 

 

   

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi