No Flash
 
 

Barbara Vasić

Crtam ti crtež - pričam ti priču

6 - 17. mart 2018.


U utorak, 6. marta u 19h otvorena je izložba Crtam ti crtež - pričam ti priču, srpsko-irske umetnice Barbare Vasić.

Van svake sumnje, ideju o crtežu koji je oslobođen standardnih klišea i otvoren ka eksperimentu i složenoj digitalnoj kompilaciji različitih elemenata pružaju i novi radovi Barbare Vasić. Stvaralačka radoznalost, okolnosti i iskustvo školovanja, života i rada u Beogradu i Dablinu svakako su formirali njen poetski diskurs u veoma razuđenom polju delovanja koje obuhvata crtež, slikarstvo, kratki film, prostornu instalaciju, digitalni kolaž, animaciju i interaktivnu instalaciju, grafički dizajn. Sva su ova iskustva vidljiva na ovoj beogradskoj prezentaciji.

„Crtam ti crtež, pričam ti priču“, naslov i podnaslov „Od ilustracije do priče“ novi projekat Barbare Vasić, istražuje različite načine vizuelnog predstavljanja priče. On sadrži tri povezane celine, predstavljene simbiozom crteža i ilustracije, oslobođene standardnih klišea i otvorene ka eksperimentu i digitalnoj kompilaciji. Reč je o ilustracijama za knjigu „Platonova filozofska mitologija“, Irine Deretić, roman „Zov divljine“ Džeka Londona i crtežima koji vizuelno obrađuju scenario za kratkometražni crtani film „Leptir“. Krećući se linijom od konkretnog ka virtuelnom, ona re/konstruiše scenične ambijente u čijoj ekspresivnosti i prelamanju i preklapanju gube se granice realnog i virtuelnog. Indentifikaciju ideje o prostoru i njegovim plastičkim, pikturalnim i simboličnosti svojstvima Barbara Vasić nastavlja da istražuje odnos narativnog i vizuelnog.

Barbara Vasić diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti (Beograd, 2000), produkcija interaktivnih medija (Dablin, 2002), master iz oblasti virtuelne realnosti (Dablin, 2004). Samostalno izlagala u Beogradu (1995, 1996, 2005, 2012). Učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama (Srbija, Irska, Jermenija, Francuska). Stvara u oblasti crteža, ilustracije, animacije i proširenih medija. Realizovala tri kratkometražna filma. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva.Fotografije sa otvaranja izložbe

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi