No Flash
 
 

Čarli StivenModel & Metafora

29. jul – 15. avgust 2013.
Stiven se predstavio beogradskoj publici 2006. izložbom objekata i crteža “Osećanja i istorije“, takođe u Grafičkom kolektivu. Može se reći da je ključ za čitanje radova ovog autora u njegovom senziblitetu i osećanju sveta iskazanog u rečenici „Ruka i mozak se ne razumeju ukoliko srce ne posreduje“ (Ta fon Harbou).

“…pošto sam nedavno ponovo izlagao u Poljskoj, to me je podsetilo na svežinu, humanost i inteligenciju sa kojima sam se susreo u Beogradu. To je nešto što se retko komentariše ovde tako da su moje ambicije i lične a i profesionalne motivisane željom da se angažujem na univerzalniji način da bi negovao veze između kultura...U poziciji sam kooridinatora završne godine crtanja i slikanja na edinburškoj Umetničkoj akademiji i koristim svoje iskustvo iz Srbije 2006. godine pokušavajući da obrazujem studente da vide dalje od onoga što bi mogli da čuju ili pročitaju o Srbiji, artikulišem njima bogatstvo moje sopstvene posete i nijansirani kvalitet senzibiliteta koji sam našao.“ (iz pisma kustosu 5.7.2012)

Stiven u svojim radovima nema ambiciju da dočara pojedinačno već da se začne misaona riznica da bi se vizuelno prenelo izvan specifičnog, tako je čineći više stvarnom, više univerzalnom, više ličnom. On koristi arhitektonske motive i strukture da bi stvorio početna utočišta prepoznavanja, ali primarna ambicija autora je da njegov rad posluži kao okidač koji će pokrenuti širu društveno/psihološku reakciju na arhitektonski prostor i formu, situaciju i stanje, atmosferu. „Posetio sam jedan broj lokacija u Ujedinjenom kraljevrstu, Nemačkoj i Poljskoj, izgradio sam arhitektonski model zasnovan na generičkom industrijskom imanju, vrstu sredine uobičajne na obodima bilo kog grada; dizaniranog za funkciju pre nego estetiku, neupečatljivog, neprimećenog.“

Ove godine u okviru projekta „Model & Metafora“ Stiven će prezentovati instalacije iz ciklusa “E-state” i “Visoko tlo”, nastavljajući u sofisticiranom tonu da niveliše svoj angažovani stav u kontekstu društvenih i političkih previranja i socijalne nesigurnosti. “E-state” predstavlja odgovor na sadašnje neizvesnosti koje prate ekonomsku klimu širom Evrope. Zasnovan je na arhitektonskom modelu baziranom na generičkom industrijskom posedu uobičajnom na periferiji bilo kog grada. E-state je i igra reči, state-država, estate-posed, elektronski posed.

Geneza “Visoko tlo” razmatra fizičku i moralnu beskompromisnost unutar društva i pojedinaca kao i konflikte koji iz toga nastaju. Kao njihovu metaforu u svojim radovima koristi maketu osmatračnice, simbola kontrole i superiornosti. Ove modele postavlja naopačke dovodeći u pitanje poziciju autoriteta i pravičnosti i podrivajući opažajne ideje o snazi i korektnosti.

Čarls Stiven (1960. Aberdin, Škotska), diplomirao je Crtanje i slikanje na Fakultetu umetnosti u Edinburgu. U proteklih 25 godina njegovi radovi izlagani su širom Velike Britanije, Evrope i Amerike, a nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama. Profesor na Fakultetu umetnosti u Edinburgu. Član škotske Kraljevske akademije od 2010. godine.

katalog - Čarli Stiven, Model & Metafora

 

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi