No Flash
 
 

Ćirilice na poklon

Tipografija


2 - 14. april 2012.U ponedeljak, 2. aprila u 19h otvara se izložba šest ćiriličnih rukopisnih fontova.
Urednici i članovi umetničke grupe/udruženja Tipometar - Stjepan Fileki, Olivera Stojadinović, Jana Oršolić, Vedran Eraković, Ivana Ćirović - predstavljaju svoja autorska ostvarenja u oblasti tipografije kroz primere primene u štampanim i drugim medijima. Različite stilizacije i namene ovih fontova deo su projekta »Izrada i distribucija ćirilica — fontova za primenu na računarima « čiji nosilac je Tipometar. Naziv izložbe sugeriše mogućnost besplatnog preuzimanja fontova na sajtu udruženja www.tipometar.org.

"Pismo ima fundamentalan značaj za kulturu. Naše pismo, ćirilica, sticajem istorijskih okolnosti, zapostavljeno je i gotovo zamenjeno latinicom. Zakon kojim je ćirilica postala obavezno službeno pismo, kao i promene u prosvetnim programima, stvorile su okruženje u kome je ona dobila prednost. Ipak, u izdavaštvu i grafičkom dizajnu, latinica još uvek preovlađuje. Jedan od važnih razloga je disproporcija u izboru računarskih fontova koji sadrže isključivo latinicu i onih koji obuhvataju i ćirilicu.
Poslednjih godina u svetu se nudi sve veći broj multilingvalnih pisama. U nekima od njih je zastupljena i ćirilica, pa čak i onakva kakva odgovara našim potrebama, ali, takvih fontova je relativno malo. Zbog toga je važno da se domaćim korisnicima stavi na raspolaganje što veći izbor tipografskih ćirilica tako da u potpunosti odgovaraju standardima našeg pisma."  ( iz predgovora Olivere Stojadinović)

Tipometar je udruženje čije su aktivnosti usmerene na pismo, tipografiju i grafički dizajn, prvenstveno kroz tekstove na sajtu, a zatim i organizacijom i učešćem na izložbama koje su u vezi sa ovim oblastima. U izdanju Tipometra publikovane su knjige Svakodnevna tipografija, 2008. i Kofer pun slova, 2011. godine. Članovi udruženja Tipometar u neposrednoj su vezi sa Fakultetom primenjenih umetnosti koji ima dugogodišnju tradiciju u proučavanju, negovanju i promociji ćirilice.

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi