No Flash
 
 

Dragan Bibinilustracije


25. novembar - 14. decembar 2013.

U ponedeljak 25. novembra u 19 časova otvorena je izložba ilustracija Dragana Bibina, dobitnika Gran Prija 46. Zlatnog pera Beograda 2011. godine.

Dragan Bibin, sasvim sam siguran, ima nameru da napusti sámo područje ilustracije, slike i da ga tako proširi do neslućenih razmera. On to čini na paradoksalan način, gotovo sinestezično uvlačeći posmatrača u mirne i samotne predele prikazanog, pa i onda kada su ti predeli tek nečije lice, opustošena geografija čelâ i obrazâ, izbrazdana borama, svenule usne i neprozirna tama dubokih voda što se sluti u očima.

Tako je na jednom portretu oživelog utopljenika punktum dodir baršunastih krila i nogu bele vampirice, noćnog leptira, sa hladnom ljudskom kožom davljenika, a na drugoj slici, opet, dodir vrhova prstiju i dlanova sa staklom prozora. Te ruke su napolju, u noći i tami, a osvetljeni prostor sreće iza stakla je. Čovek je sad leptirica opčinjena svetlom. Potom obrt: pas koji iz prazne i svetle sobe, kroz poluotvorena vrata, gleda u neprozirnu noć. Posmatraču je ostavljeno da tu noć nastani vlastitim strahovima, a pas je samo vodič između svetova.

Dragan Bibin je tihi i pritajeni majstor straha, onog praiskonskog, i odsustva koje budi jezu. Kad na njegovim ilustracijama vetar veje siromaške torbe, a jedna leprša i lepeta na vetru, okačena o golu granu, leprša kao cinična zastava, steg propalih nadanja, neminovno se pitate – a gde su njihovi vlasnici, oni ljudi i žene koji su ih nosili, koji su u njima čuvali sitnice vlastitih života.

Tobože učeni će reći pars pro toto i blebetaće, možda, i o besmrtnosti, večnom životu, ali odgovor je jednostavan, neminovan: Na sve ih strane veje vetar.

Eto, to Bibin postiže slikajući jednu običnu, pocepanu, sebarsku torbu. Na vetru.

Milenko Bodirogić

Dragan Bibin (1984, Zrenjanin), diplomirao 2008. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na studijskom programu za grafičke komunikacije, gde je 2012. završio i master studije. Bavi se grafičkim dizajnom i ilustracijom. Jedan je od ilustratora knjiga o srpskoj mitologiji u izdanju Orfelin izdavaštva. Autor je brojnih korica za izdavačku kuću Čarobna knjiga. Od 2012. godine radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik na katedri za grafičke komunikacije, na predmetu Grafika knjige. Izlaže u zemlji i inostranstvu. Dobitnik više nagrada i priznanja.

katalog - Dragan Bibin

 

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi