No Flash
 
 

Dražen Kovačević


Valkira
Izložba originalnih strip tabli i ilustracija

9 – 21. februar 2015.

U ponedeljak 9. februara u 19h otvorena je izložba strip tabli i ilustracija Dražena Kovačevića.

Scenario za strip „Valkira“ Silvan Kordurije je napisao prema crtačkom ukusu i ličnim afinitetima Dražena Kovačevića. Nakon Francuske, strip je publikovan i kod nas u saradnji izdavačkih kuća System comics i Lavirint. Priča se bazira na motivima iz nordijske mitologije.
...Sve je u „Valkiri“ iscrtano beskrajno studiozno i sa neverovatnim okom za detalj, i pravo je zadovoljstvo vraćati se posle pročitane priče na pojedinačne kadrove i table u kojima se može uživati kao u najboljim ilustracijama. Svetski majstor perspektive i dinamike, Kovačević je „režirao“ „Valkiru“ bolje od najuzbudljivijeg filma. Konačno, on je podjednako samouveren i u masovnim scenama i divljim pejzažima, u arhitekturi izmaštanih gradova od drveta i stene i dizajnu stvorenja, ali mu se posebna čast mora odati u karakterizaciji likova, čijim izrazima lica pa i govorom tela nadopunjuje škrte informacije koje o njima dobijamo iz dijaloga... (iz teksta Pavla Zelića)

Dražen Kovačević (1974, Zagreb), diplomirao je 1999. na Fakultetu primenjenih umetnosti, klasa prof. Rastka Ćirića. Autor je nekoliko strip serijala za francuske izdavače i brojnih ilustracija i serigrafija, uglavnom za specijalizovane strip prodavnice, galerije i izdavače u Belgiji i Francuskoj. Dobitnik je prve nagrade za debitantski strip na konkursu izdavačke kuće Glena (Francuska, 2000) i Gran prija Salona stripa u Beogradu (2014).

Sa otvaranja

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi