No Flash
 
 

Dragan Pešić

Grafike


21. januar - 3. februar 2013.U ponedeljak 21. januara otvorena je izložba grafika Dragana Pešića,umetnika koji živi i stvara u Kraljevu.

Dragan Pešić se afirmisao u oblasti grafičkog dizajna sa najvišim stepenom posvećenosti korenima iz kojih grafički dizajn proističe – kaligrafskim, tipografskim, piktogramskim i ideogramskim jezičkim polazištima, ekspresivnom potencijalu štamparskih i digitalnih tehnika i medija komunikacije. Nakon zabeleženog uspeha u Grafičkom kolektivu na izložbi 9. Grifon 2012. godine (specijalno priznanje za rad Epigraph), autor se sada predstavlja samostalnom izložbom.

"Polazeći od iskustva velikog poznavaoca i zaljubljenika u pismo i slojevitost značenja teksta, kao i prirođenih likovnih vrednosti koje kaligrafija i tipografija baštine, Pešić stvara autentičan izraz u domenu grafičkog dizajna i digitalne grafike. Snaga i jedinstvenost izraza Pešićevog dizajna presudno duguju uronjenosti ovog umetnika u najudaljenije i najdublje zapretene slikovne vrednosti znaka, do dalekih piktograma i ideograma, razvijajući sasvim novu sadržinsku celinu i vrednosti. Više od deceniju i po, Dragan Pešić dekonstruiše osnovne elemente pisma (po sebi paradoksalan itinerer), raščlanjuje ga do njegovih, likovno, sve složenijih formi egzistencije, revalorizuje nove elemente u drugačije kontekste, srodne, ali bogatije i složenije. U građenju novih ekspresivnih značenjskih celina, veliku vrednost imaju i elementi proistekli iz "komunikacijskih šumova" u štamparskim disciplinama, kao i oni iz savremenih digitalnih medija komunikacije. " (iz predgovora Ljubiše Simovića)

Dragan Pešić (1960, Bela Crkva), Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se kaligrafijom, tipografijom, grafičkim dizajnom i grafikom. Radi kao vanredni profesor na Filološko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu (predmet iz oblasti pisma).

 

Sa otvaranja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi