No Flash
 
 

Dragan Vojvodić
Bez zvuka

2 – 19. novembar 2015.

U ponedeljak 2. novembra u 19 časova otvorena je izložba Dragana Vojvodića.

Istraživanja Dragana Vojvodića kreću se u proširenom polju umetnosti u kome ukrštajući performans, umetničku akciju, print, fotografiju, video, objekte i instalaciju in situ u prirodi i urbanim sredinama gradi svoju multimedijalnu umetničku praksu. Prisutan na likovnoj sceni od sredine turbulentnih devedesetih godina, izgradio je specifičan likovni rukopis osoben po katarzičnoj, ekspresivnoj i sugestivnoj energiji. Uprkos tadašnjoj dominantnoj političkoj i kulturnoj izolaciji on učestvuje u brojnim internacionalnim projektima u inostranstvu. Osnažen novim idejnim koncepcijama i kreativnim iskustvom on ispituje i istražuje fluidnost i granice medija. U projektu „Crna rupa“ autor fokusira fenomen stvari koje nestaju (kolekcioniranje gramafonskih ploča) i implicira brisanje memorijskog koda. U svojoj intenzivnoj umetničkoj praksi, Vojvodić pokušava simbolično da akcentuje/pozicionira/izdvaji fenomene savremenog doba i iniciranjem interkulturalnog dijaloga o identitetu, slobodi, sećanju, on traga za umetničkom Utopijom.
„...Kroz vizuelni, autobiografski diskurs i reinterpretaciju lične mitologije njegovi radovi objedinjeni nazivom Bez zvuka, problematizuju fenomene individualnog i kolektivnog identiteta, sećanja, protoka vremena. Kako memorisane slike naše prošlosti transformisati u sadašnje vreme, razumeti njihovo značenje i poruke koje nam šalju? Umetnik kroz sopstveno subjektivno iskustvo govori o univerzalnim ljudskim vrednostima, podstičući našu memoriju, a potiskujući sklonost ka zaboravu. Iako realizovani u različitim medijima (instalacije i fotografije), jedinstvo navedenih radova se iščitava na metaforičnom nivou kroz njihovo značenje i poruku. Takođe elemenat koji ih povezuje je forma kruga, simbola smene i kretanja...“ (iz teksta Svetlane Mladenov)
Dragan Vojvodić (1965. Kula) studije započeo 1991. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao 1995. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1996. učestvovao u rezidencijalnim projektima u SAD-u, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Islandu, Finskoj, Švedskoj i Norveškoj. Samostalno izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Parizu, Bergenu, Geteburgu i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Nastupao na međunarodnim festivalima performansa u Hrvatskoj, Mađarskoj i Italiji.

 

Sa otvaranja

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi