No Flash
 
 

Edward Lucie Smith
Fotografije
1 - 13. decembar 2008.


Izložba fotografija Edwarda Lucie Smitha, otvara se u ponedeljak, 1. decembra u19h. Izložbu će otvoriti Zoran Erić i Branimir Karanović.
Edward Lucie Smith, poznati britanski likovni kritičar i istoričar umetnosti, profesionalno veoma aktivan na međunarodnoj umetničkoj sceni, esejista i pesnik, a stvara i u oblasti umetničke fotografije koju je izlagao u Britaniji, Belgiji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Finskoj, Estoniji, Švedskoj, Rusiji, Grčkoj, Makedoniji, Sloveniji, Izraelu, Maleziji, Brazilu, Kanadi i Americi.
„Tematika dve ključne serije fotografija Edvarda Lusi-Smita obuhvaćena je nazivom autorove knjige Flesh and Stone. Upravo distinkcija koju je Merlo-Ponti opisao između „živog tela“ i „figure-tela“ karakteriše i fotografski metod koji akcenat stavlja na detalj. Close-up fotografije su idealne da prikažu „krv i meso“, živu, putenu telesnost i fizičku supstancu tela – organe, mišiće, telesnu tečnost, ali uvek s pečatom naglašene senzualnosti i seksualnosti. Muški modeli, savremeni „Adami“, pogledu fotografa otkrivaju intimne homoerotske trenutke. Fotoaparat dokumentuje autorov pogled i posreduje kao protetsko sredstvo u igri između njegovog aktivnog pogleda uživanja i modela.“ ( iz predgovora Zorana Erića)
Edward Lucie Smith (1933. Kingston, Jamajka), autor je velikog broja studija i značajnih knjiga o fenomenima savremene umetnosti - Movements in Art since 1945, Visual Arts of the 20th Century, A Dictionary of Art Terms i Art Today. Od 1946. živi u Britaniji.

Prateći program: 2. decembra u 18h, Edward Lucie Smith održaće predavanje na temu Savremena umetnost danas, Svečana sala Univerziteta umetnosti, Kosančićev venac 29
Umetnik će boraviti u Beogradu od 1. do 3. decembra.

 

katalog

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi