No Flash
 
 

Grafika bez prevoda

U ponedeljak, 31. oktobra u 19 časova otvorena je izložba grafika inostranih autora iz Kolekcije Grafičkog kolektiva.

Od svog osnivanja 1949. godine Grafički kolektiv je pored izlagačke započeo i kolekcionarsku aktivnost.

Tokom decenija negovana, ova praksa danas rezultira vrednom zbirkom od preko 5.000 grafika.

Najveći deo Kolekcije formiran je zahvaljujući donacijama umetnika-izlagača. Značajan deo ovog grafičkog fundusa čine radovi stranih umetnika koji predstavljaju dragoceni dokument o istoriji Grafičkog kolektiva i njegovim programima, kao i o opštim strujama i paradigmama u razvoju grafike tokom druge polovine 20.veka.

Takođe, prisustvo velikog broja inostranih autora potvrđuje respektabilnu ulogu Grafičkog kolektiva u internacionalnim umetničkim okvirima, pozicionirajući ga kao kultno mesto koje kontinuirano, više decenija predstavlja kulturno žarište, kao i mesto susreta i razmene umetničkih ideja.

Naslov izložbe ukazuje na grafiku kao univerzalan jezik, medij koji sa lakoćom povezuje različite kulturne matrice.

Izbor od 30 radova nastalih tokom protekle tri decenije svedoči o kreativnim i profesionalnim dijalozima sa autorskim poetikama i drugim kolektivima posvećenim promovisanju grafičke umetnosti.

Albin Brunovski, Valentin Stefanov, Jacek Ševček, Elizabet Matje, Jošicumi Tošio, Robert Hamerštil i drugi autori u ovom izboru potvrđuju čvrste profesionalne veze među članovima globalne porodice grafičara i status Grafičkog kolektiva kao sigurne kuće umetnika i postojanog medijatora u ovoj mreži vizuelnih komunikacija.Sa otvaranja

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi