No Flash
 
 

GRIFON 2010.

8. konkurs za najbolji grafički dizajn u 2008. i 2009. u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori

 

Ž I R I
za nagradu GRIFON 2010.

na 8. konkursu za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori i u 2008. i 2009. godini, u sastavu: Igor Oršolić / grafički dizajner i predsednika Žirija, Radonja Leposavić / istoričar umetnosti, novinar, urednik na Radio Beogradu 2, Slobodan Manojlović / kreativni i art direktor Студио Studio, Grupa Škart, Milan Stevanović / predstavnik Quadra Graphic.
Žiri je doneo jednoglasnu odluku da se nagrada GRIFON 2010. dodeli autorskom timu A3.Format za rad Ideology of Design Vol: 04 u kategoriji Knjiga i druge publikacije.

Obrazloženje:
Nagrada Grifon, koja se dodeljuje osmi put, potvrđuje svoju vitalnost i sluh za nove autorske pristupe dodelivši ove godine nagradu mladom i talentovanom autorskom timu A3.Format.
Ovaj novosadski tim, čiji je osnivač Filip Bojović, pre svega karakteriše otvorenost duha, želja za istraživanjem i svežina izraza.
Oni koriste klasično akademsko poznavanje likovnog jezika kao osnovu na kojoj smelo i kreativno razvijaju svoj osećaj za savremen grafički izraz.
A3.Format pre svega odlikuje nesputanost ličnog senzibiliteta i otvorenost ka publici, ka pitanjima sa kojima se mladi, najosetljiviji deo društva, susreću u svakodnevnom životu i radu. Zahvaljujući tome, njihov angažman obuhvata kreativno stvaralaštvo u najširem mogućem smislu, ne ograničavajući se samo na svet grafičkog dizajna. Snažni u autorskom izrazu, u svojoj bazi, ne plaše se istraživanja različitih stilova i uticaja što rezultira izuzetnim rešenjima.

Pored nagrade GRIFON, dodeljena su priznanja po kategorijama:
Jovanu Čekiću / Koan Studio za rad Zenit 1921-1926, kategorija knjiga i druge publikacije
Vedranu Erakoviću za rad Adamant sans, kategorija Tipografsko pismo
Lani Vasiljević za rad Zaplet, kategorija Vizuelni identitet
Milošu Iliću i Bredi Plavec  za rad Kampanja za The Fridge (Čovek, Pauk, Riba, Tegla, Monstrum), kategorija Plakati i oglašavanje
Autorskom timu Insomnia Design za rad Bello, kategorija Ambalaža

Specijalna priznanja:
Peter Gregson Studio za rad CRUNCHY Fun&Fit, kategorija Ambalaža
Autorskom timu Metaklinika za rad Identitet pozorišne sezone, kategorija Vizuelni identitet

 

Fotografije sa otvaranja:
 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi