No Flash
 
 

GRIFON 2010.

8. konkurs za najbolji grafički dizajn u 2008. i 2009. u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori


14. jun - 10. jul 2010.

 

U ponedeljak, 14 juna u 19h u Grafičkom kolektivu biće svečano otvoren 8. Grifon i dodeljene nagrada Grifon i druga priznanja, a po odluci Žirija - Igor Oršolić / grafički dizajner, Radonja Leposavić / istoričar umetnosti, novinar, urednik na Radio Beogradu 2, Slobodan Manojlović / kreativni i art direktor Студио Studio, Grupa Škart, Milan Stevanović / predstavnik Quadra Graphic.
Praksa je potvrdila da nagrada Grifon nepogrešivo valorizuje najbolja autorska dela grafičkog dizajna, a ovu tvrdnju potvrđuju profesionalni dometi dosadašnjih laureata: Miloš Ilić (1996), Vladan Srdić (1998), Borut Vild (2000), Goran Patlejh (2002), Slavimir Stojanović (2004), Isidora Nikolić (2006) i Igor Oršolić (2008). Po tradiciji, laureat prethodnog Grifona je autor grafičkog dizajna kataloga i pratećeg materijala; za 8. Grifon Igor Oršolić.

Na ovogodišnjem 8. konkursu GRIFON prijavilo se 89 autora sa preko 200 radova.
Selekciona komisija- Branislav Fotić / grafičar, Vedran Eraković / grafički dizajner, Borut Vild / grafički dizajner, Mia David / arhitekta, urednik časopisa Kvart, direktor Kulturnog centra Beograda - izabrala je 52 autora/agencija i 98 radova.
Selekciona komisija i žiri za nagrade, sastavaljeni od eminentnih stručnjaka iz oblasti grafičkog dizajna i vizuelne kulture biraju i nagrađuju autore i radove u kategorijama: knjiga i druge publikacije, vizuelni identitet,  plakati i oglašavanje, ambalaža, tipografsko pismo, promotivni materijal i hartije od vrednosti, filmska, video i TV grafika i web dizajn.

GRIFON je osnovan 1996. sa ciljem da stimuliše i razvija profesionalne standarde u oblasti grafičkog dizajna. Ova specijalizovana manifestacija bijenalnog karaktera tokom 14 godina razvila se u relevantni punkt za vrednovanje i sučeljavanje različitih poetika pružajući realan uvid u aktuelnu produkciju grafičkog dizajna u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori autora koji su svojim poreklom/školovanjem/boravkom vezani za ove prostore.

„U okolnostima u kojima je došlo do eksplozije tržišta i tržišnog mišljenja, uloga grafičkog dizajna postaje sastavni i nezamenljivi deo plasiranja robe i ideja, potvrde kvalitetа i osobenosti svake vrste proizvoda. Na ovaj način grafički dizajn postavlja standarde ne samo vizuelnog jezika, već i ukupnog ukusa sredine kojoj se obraća delujujući kao skriveno ubeđivanje. Ovogodišnja izložba Grifon jasna je slika trenutnog stanja, tržišta koje se sve više razvija, sredine koja podstiče potrošnju i konkurenciju, ali i pre svega, profesionalizma učesnika.“
iz predgovora Gordane Popović Vasić

Osnivači GRIFONA: Grafički kolektiv i Quadra Graphic.

 

 

GRIFON 2010. nagrade - opširnije

 

 

 

   

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi