No Flash
 
 

Gordana Petrović

Jedra nade

19 - 31. mart 2018.


U ponedeljak, 19. marta u 19h otvara se izložba Jedra nade, umetnice Gordane Petrović.

Autorka u svom radu koristi različite grafičke tehnike ručne štampe, od suve igle do linoreza i litografije u boji. Svakako, prepoznatljiv znak njenog autorskog izraza je grafička tehnika suva igla, a nova izložba pod nazivom „Jedra nade“ uključuje i radove nastale kombinovanom tehnikom, uključujući linorez. U grafičkim ciklusima autorke, kao i na ovoj izložbi, prepoznajemo čitljive i asocijativne kompozicije, ali i gotovo apstraktne refleksije različitih motiva (barke, jedra, obale) neposredno izražene živom crtačkom akcijom. Likovni izraz umetnice varira od kontrasta svetlih i tamnih površina, naglašene ekspresije gesta, bogatstva oštrih linija, do radova u boji, umekšanih linijskih ritmova u izrazito horizontalnim projekcijama. Brojna ikustva, uključujući i studije muzike i etnologije, česta putovanja Mediteranom, veoma su uticala na formiranje stvaralačkog bića Gordane Petrović. I naslovi grafika – “Veliki talas”, “Talas straha”, “Talas suza”, “Vatra Tire”, “U dubini”, “Povratak Tezeja” - kao čitljive putokazne metafore, vode do esencijalnih tačaka personalne prisnosti i zaklonjene intime.

„Suva igla je neposredni nosilac ekspresije, izrazito crtačka i manuelna tehnika koja traži sigurnu i veštu ruku umetnika/majstora koji različitim iglama i podešavanjem pritiska ruke menja karakter i intenzitet urezane linije. U slučaju ove autorke i njene pasije za tehnikom suve igle može se reći da je ona jasnom koncepcijom označila trenutak duhovnog zdravlja, identiteta i integriteta u umetničkoj grafici. Ekspresija gesta, bogatstvo linija i lomljenje tokova pojačavaju tenzična stanja zapisa u novoj celini “Jedra nade”. Na pitanja o recepciji suve igle, neposrednosti umetničkog saopštavanja i vrlinama izrazite umetničke individulanosti dobar deo odgovora, u svom izvornom obliku, pružaju radovi na ovoj izložbi, kojom se praktično obeležava i tri decenije od debitantskog nastupa grafičarke“ (iz teksta Ljiljane Ćinkul).

Gordana Petrović (1959. Batajnica) 1985. diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Božidara Džmerkovića (Grafika) i prof. Bogdana Kršića (Oprema knjige). Od 1985. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Atina, Šamalije, Ljubljana, Koči, Bijela, Kanagava, Varna, Mastriht, Budimpešta...). Nagrade/izbor: Zlatna igla ULUS-a, 1990; Počasna diploma, 2. Međunarodno trijenale grafike, Koči, Japan, 1993; Počasna diploma, 6. Međunarodnog bijenala grafike u Šamalijeu, Francuska, 2003; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, 2012; Mali pečat Grafičkog kolektiva, 2016. Redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetu Grafika.Fotografije sa otvaranja izložbe

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi