No Flash
 
 

SIMPOZIJUM

Grafika na ivici- Grafika i njena granična područja u 21. veku

Publikacija


Međunarodni simpozijum Grafika na ivici, grafika i njena granična područja u 21. veku

 

Publikacija Grafika na ivici - Grafika i njena granična područja u 21. veku, izdata povodom međunarodnog simpozijuma održanog 2009. godine u kojoj je Grafički kolektiv obeležio svoj veliki jubilej, 60 godina rada.
Već sam naslov, pozajmljen naslov knjige Ričarda Nojsa, jednog od učesnika ovog skupa, neposredno upućuje na grafiku, njen status i problematiku u izmenjenoj situaciji na terenu vizuelnih umetnosti. Učesnici simpozijuma su u svojim izlaganjima nastojali da odgovore na intrigantno pitanje- Šta je grafika danas, u 21. veku sa dominacijom novih medija i promenjenim estetičkim diskursom.
Afirmacija ličnog autoriteta i delovanja u oblasti medija grafike ostvarena je na ovom Simpozijumu iz ugla teoretičara i praktičara. Ričard Nojs, Viki Calamata, Margarita Sveštarov Šimat, Lilijana Stepančič i Ondrej Mihalek su fokusirali međunarodnu scenu, a Ješa Denegri, Branimir Karanović, Nebojša Lazić, Zoran Todović, Jelena Sredanović i Ljiljana Ćinkul predstavili su referentne pozicije domaće grafičke scene.
Visoko profesionalna izlaganja, ilustrativni primeri i žive diskusije  doprineli su uspešno ostvarenim ciljevima Simpozijuma čiji je odličan moderator bio Radonja Leposavić.
Široko viđenje današnjih pozicija grafike pruža nadahnuto izlaganje Ričarda Nojsa, gosta iz Velike Britanije, velikog zaljubljenika u grafiku, dobrog poznavaoca poljske grafičke scene i autora knjige "Grafika na ivici"- tematske inspiracije Simpozijuma. Ričard Nojs, optimistički verujući da budućnost pripada grafici, svojim entuzijazmom i aktivnim učešćem na međunarodnim simpozijumima i skupovima posvećenim ovoj likovnoj vrsti pruža značajan doprinos njenom teorijskom utemeljenju i definisanju mesta u topografiji celokupnog savremenog umetničkog stvaralaštva.
Viki Calamata, profesorka grafike iz Atine, predstavljajući svoj rad u izlaganju svedoči o eksperimentalnim metodama i razvoju ekološke svesti u tehnologiji grafičke štampe.
O istoriji i metamorfozama koncepta ljubljanskog grafičkog bijenala govori Lilijana Stepančič, dok se sa grafičkim stvaralaštvom u Češkoj možete upoznati kroz izlaganje Ondreja Mihaleka.
O položaju i dometima grafike u Srbiji kroz lična stvaralačka i autorska iskustva svedoče Branimir Karanović, Nebojša Lazić, Zoran Todović i Jelena Sredanović. U izlaganju Ljiljane Ćinkul, kroz kratak istorijat, prikaz aktivnosti, najvažnijih izložbi i ključnih predstavnika Beogradskog grafičkog kruga, dat je portret ove institucije koja se šest decenija zalaže za afirmaciju i profesionalne standarde grafike i grafičkog dizajna obavljajući tokom decenija mnoge pionirske zadatke u tim oblastima.
Dvojezična publikacija, na 124 strana teksta, sa reprodukcijama, fotografijama i biografijama učesnika svakako predstavlja trajni dokument ovog skupa veoma značajnog za umetnost i širu kulturnu javnost.

 

 

   

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi