No Flash
 
 

Ivan Jovanović

Zbogom oružje
grafike

1. - 13. februar 2010.

 
U ponedeljak, 1. februara u 19h otvara se izložba grafika Ivana Jovanovića, ciklus radova pod nazivom „Zbogom oružje“.
„Zbogom oružje“predstavlja priču o odnosu čoveka i predmeta. Reč je o konkretnom predmetu, pištolju, koji izaziva određene asocijacije vezane za njegovu funkciju, po pravilu destruktivnu. Jednačina pištolj=čovek ostvarena je postavljenjem „portreta“ pištolja na keramički oval, koji je umetnut u formu nalik nadgrobnoj mermernoj ploči.
Ono što proishodi je proces koji se odvija u dva smera. U jednom je to personifikacija predmeta, a u drugom depersonalizacija portreta. Upečatljivi motivi u radu Ivana Jovanovića asociraju na memento mori ili grobljansku estetiku prizora koja seže do ratobornih vremena pre laserskih nišana ili senzora, čak u znacima starih religija ili mogućih bogumila ili stećaka. Predmet postaje ispunjen natpredmetnim značenjem i prerasta u spomenik vremena nemilostive, ali i mizantropske atmosfere ubojitosti alata za definisanu komunikaciju. On je simbol protivrečnosti savremenog sveta. Poučen nasleđem ophođenja i kulture u Srbiji devedesetih godina, uz sav mogući humor ili cinizam, Ivan Jovanović  nas suočava sa esencijom egzistencijalnih zapleta u koje smo svi prisilno uvedeni.
(iz predgovora Nikole Šuice)

Ivan Jovanović (1976, Kragujevac), diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti 2004, klasa prof. Mileta Grozdanića. Na istom fakultetu 2008. magistrirao grafiku, klasa prof. Dragana Momirova. Član ULUS-a od 2005. Osnivač i član udruženja umetnika G&H.
Samostalno izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Ljubljani...
Izlaže na kolektivnim izložbama od 1998.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi