No Flash
 
 

Inger Lise Rasmussen

"Brilliant City"

fotogravure

28. maj - 11. jun 2011.

 

 

U ponedeljak, 30. maja u 19h otvara se izložba fotogravura "Brilliant City" danske umetnice Inger Lise Rasmussen.
Umetnički počeci Inger Lise Rasmussen vezuju se za Beograd gde je na Akademiji likovnih umetnosti 1973. završila postdiplomske studije, a svoju debitantsku izložbu priredila je 1976. u Grafičkom kolektivu. Posle duge pauze, 2006. ona je ponovo izlagala u ovoj galeriji.
Rasmussen radi u ciklusima koji su posvećeni određenom prostoru, fenomenu, ideji o vremenu, a vezani za njena mnogobrojna putovanja. Tako je ciklus radova "Brilliant City" posvećen Kini. Autorka fokusira različite aspekte arhitektonskih struktura i života kineskih megalopolisa. Neboderi Šangaja, stari vrtovi Suzhou, marketinška obeležja potrošačkog društva i različiti socijalni slojevi sumiraju utiske o ovoj sredine u prelomnom trenutku civilizacijskog toka. Poetski diskurs ovih radova kreće se od istraživanja različitih stadijuma razvoja urbanih toposa, na liniji destrukcija-rekonstrukcija-konstrukcija, do projekcije tradicionalne istočnjačke duhovnosti i filozofije oličene u crvenoj boji, kao metafori sreće i prosperiteta.
"…Posvećeno, kao naučnik, u čvrstom autorskom konceptu, ona na različitim tačkama i povodima istražuje atmosferu grada konstruišući njegov psihološki profil; sofisticirana fotogeničnost urbanog pulsiranja dominira....Kasetirane fasade nebodera u novim kvartovima i brza izgradnja arhitektonskih mastodonata menja vizuru grada, socijalni život i kulturu stanovanja; buldožeri ruše hutonge, a instant produkti vremena, imitacije i improvizacije urušavaju ono što je stolećima razlikovalo Istok od Zapada. Osnovni ton prostoru daju ljudi i njihov život. Jer, razumevanje života i njegov kvalitet u Kini je i park i u njemu jezero, ogledalska slika gimnastičara i onih što su izneli svoje ptice u kavezu u prirodu, bicikl...Tako drastično sučeljavanje (i/ili sudari) Starog i Novog sistema vrednosti, kulture Istoka i Zapada, razvejavaju dilemu Biti ili Imati." (iz predgovora Ljiljane Ćinkul)

Inger Lise Rasmussen, diplomirala 1971. na Akademiji likovnih umetnosti, Aarhus, Danska. Usavršavanja nastavila u Beogradu, Pragu, Oslu, Njujorku. Izlagala je na brojnim izložbama nacionalnog i međunarodnog značaja. Dobitnica je velikog broja nagrada. Profesor na Nacionalnoj akademiji lepih umetnosti u Bergenu (Norveška) i Istorijsko-umetničkom institutu Univerziteta u Arhusu.

Umetnica će biti u Beogradu od 26. maja.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi