No Flash
 
 

Ivana Stanković

Igra / Dance

20. avgust - 8. septembar 2012.U ponedeljak 20. avgusta u 19:30h otvara se izložba grafika Ivane Stanković, umetnice iz Niša.
U ciklusu radova pod nazivom Igra nastalim u periodu od 2009. do 2012. godine ova grafičarka se fokusira na temu drveća prevodeći kadrove iz fotografskog dokumenta (pomoćno sredstvo) u likovnu realnost sopstvenog rada. U vremenu alijenacije i straha za opstanak planete Ivana Stanković svoje uporište traži u prirodi; privučena energijom prirode ona u jednom melanholičnom tonu razvija svojevrsni vizuelni dijalog izabranih motiva.
Likovni jezik ovih grafika gradi se na preciznom crtežu, atraktivnosti motiva i zavodljivoj igri svetla i senke.
Kompozicijom jednog dela tih radova dominira razgranata krošnja čije se granje ukršta formirajući bogate i zatvorene mrežaste stukture, dok su na ostalim radovima predstavljena stabla obavijena lijanama, pojačavajući utisak "težine" i ekspresije. Tako kreiran prostor kod posmatrača inicira stanje konflikta i/ili klaustrofobije, a fragmenti neba u pozadini postaju nedostižni i daleki. Kao da je sva energija zatočena na zemlji i u zemlji.
Ideja o drvetu kao simbolu života sa svim svojim osetljivostima i disparatnim stanjima realizovana je adekvatnim izborom tehnika kao što su linorezi i akvatinta - bakropis. Između ostalog, radovi Ivane Stanković podsećaju da pored tehnološko-utopijskih tvorevina koje dominiraju našim životom, personalna energija čini deo kosmičkog jedinstva koji se manifestuje u prirodi.

Ivana Stanković (1973. Niš) diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, Priština, klasa prof. Zorana Jovanovića Dobrotina, a magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd, klasa prof. Biljane Vuković. Član ULUS-a. Od 1999. profesor grafike u Umetničkoj školi u Nišu. Učestvovala u radu više umetničkih kolonija; od 1999. samostalno izlaže.

 

Sa otvaranja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi