No Flash
 
 

Jelena SredanovićOblaci i refleksije

grafike

17 - 29. mart

U ponedeljak 17. marta u 19h otvorena je izložba grafika Jelene Sredanović pod nazivom Oblaci i refleksije.

U svom novom ciklusu, “Oblaci i refleksije” Jelena Sredanović nastavlja da istražuje fenomene iz prirode. Nakon refleksije u vodenim površinama, ona je ovoga puta pažnju usmerila na prizore viđene iz aviona – bele skupove oblaka. Svoje impresije zabeležila je fotoaparatom, zatim transponovala na grafičku matricu, istovremeno ispitujući vizuelne fenomene iz prirode i medijske domete grafičkih tehnika – drvoreza i digitalne štampe.

“(…) beli plutajući hidrometeori u likovnoj projekciji Jelene Sredanović, poput kosmičkih maglina (nebulae) iz kojih se rađaju nova sazvežđa, postaju forme zgusnutog značenja i vizuelne refleksije. Priroda je ovde viđena u svojstvu aktivne, samouzročne sile u kojoj se ogleda beskonačna božanska suština u Spinozinom poimanju natura-e naturans. Paradoksalno, možda se u prolaznosti oblaka otkriva jedina konstanta trajanja koja relativizuje sve ljudske postulate i društvene norme.” (iz predgovora Miroslava Sapundžića)

Jelena Sredanović (1982, Novi Sad) diplomirala 2005. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grupi za grafiku, u klasi prof. Zorana Todovića, gde je i 2009. magistrirala. Dobitnica nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2010. i druge nagrade na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski 2009. u Muzeju moderne umetnosti u Beču (MUMOK). Priredila je više samostalnih i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije izložbe u Bilbau, Kuenki, Pekingu i Beču. Stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za grafiku.


katalog - Jelena Sredanović, Oblaci i refleksije

 

Sa otvaranja

Jelena Sredanović na izložbi u Njujorku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi