No Flash
 
 

Žo An LanvilPriroda univerzuma

3 - 15. mart 2014.

U ponedeljak 3. marta u 19h otvorena je izložba Žo An Lanvil pod nazivom Priroda univerzuma.

Kanadska umetnica Žo An Lanvil već više od tri decenije aktivno učestvuje na internacionalnoj likovnoj sceni – izlaže, sarađuje sa umetnicima, dobija nagrade i priznanja. Koosnivač je Ateljea Pres papje i Međunarodnog bijenala savremene grafike Troa-Rivjer.

U njenom dugogodišnjem radu prisutna je društvena angažovanost u borbi za ljudska/ženska prava i zaštitu životne sredine. “Kada pokazujem drvo, to je da bih ukazala da je ono možda poslednje s obzirom na način na koji se ophodimo prema prirodi”, zapisuje Žo An u jednom od svojih tekstova.

U beogradskoj postavci “Priroda univerzuma” Žo An se bavi pitanjima staništa i utočišta. Umetnica nam pruža prostor za skrivanje kako bismo izbegli da prisustvujemo uništavanju životne sredine i ljudskog potencijala koji je sa njom neraskidivo povezan. Da bi prikazala narušavanje ekološke ravnoteže, ona transformiše objekte iz prirode, koji evociraju pećine, vulkane, gnezda ili naše navike i ponašanje u svakodnevnom prostoru. Menjajući njihov izgled, ona referira i na promenu njihove uloge; jednostavne forme postaju artificijalni predmeti koji treba da ukažu na važnost očuvanja prirode. Grafike, crteži i objekti tri su različita medija kroz koja ova umetnica predstavlja skloništa i haos, koji ozbiljno ugrožava zakone prirode i humanih odnosa.

Žo An Lanvil (Kanada - Kvebek) je održala više od trideset samostalnih izložbi u Kanadi i u desetak zemalja širom sveta. Učestvovala je na brojnim bijenalima grafike i grupnim izložbama na pet kontinenata. Dobitnik je nekoliko nagrada u Kanadi i inostranstvu, uključujući i Gran pri za grafiku na Međunarodnom bijenalu Bharat Bhavan u Bopalu, Indija, nagradu Salona u Parizu, nagradu Međunarodnog Bijenala grafike po pozivu Rekshem (Wrexham), Velika Britanija, i drugim. Radovi joj se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama.


katalog - Jo Ann Lanneville, Priroda univerzuma

 

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi