No Flash
 
 

Kenđi Nagai

grafike

17 - 28. oktobar 2017.

U utorak, 17. oktobra u 19h otvorena je izložba grafika japanskog umetnika Kenđi Nagaija.

Bogata međunarodna umetnička karijera Nagaija obeležena je i značajnim prisustvom na savremenoj likovnoj sceni Srbije: počev od nagrade na Trećem bijenalu grafike 1994. godine, učešća na Međunarodnom Trijenalu grafike 2011. i 2017. i u umetničkim kolonijama Studenice i Sićeva. Svakako, reč je o autoru koji, između ostalog, kontinuirano gradi čvrste veze između umetnika i grafičkih centara u Srbiji i Japanu.

U stvaralaštu umetnika fermentišu se različita poetska iskustva, tradicionalno i savremeno, kao eho zapadno-evropskog i klasičnog japanskog slikarstva. Orijentalna filozofija koja svet percipira na osnovu principa jin i jang, suštinski je integrisana u rad ovog autora. Poetski diskurs Kenđi Nagaija oslanja se na negovanje uspomena na čulna iskustva iz detinjstva i svakodnevnog života. Odrastao u porodici vlasnika fabrike tekstila, Kenđi je u detinjstvu bio fasciniran živopisnim koloritom i teksturom tkanina koje su postale deo vizuelne kulture uz koju je formiran, prerastajući u evokativni element stvaralačke ideje i prakse. Danas, nastanjen u blizini užurbanosti Tokija, profesor Nagai otkriva prirodu kroz sopstveni rad, njene kontraste i balans između različitih oprečnosti.

Sam autor objašnjava: „nastavio sam da stvaram radove koji traže balans konflikta i harmonije. „C“ u naslovu mojih radova odnosi se na haos i kosmos, a „L“ se odnosu na liniju.“ Novi ciklus litografija poetski ishodi iz prethodnih stvaralačkih faza, koje karakteriše kultivisan grafički pristup u strukturiranju linearnih ritmičkih celina. Umetnik ne reprodukuje oblike iz prirode, već svoje refleksije transponuje u apstraktne forme, grafičke zabeleške šumova/tišine, pokreta/postojanosti prirodnih formi i procesa.

Kenđi Nagai (1947. Tokio) diplomirao na Umetničkom Univerzitetu Musašino u Japanu (1972); Dobitnik je stipendije Japanske Vlade za boravak u Holandiji (1988/89). Realizovao je preko dvadeset samostalnih izložbi u Tokiju i Holandiji (Hag, Najmegen); učestvovao na velikom broju kolektivnih izložbi (Japan, Rusija, Kanada, Turska, Srbija). Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti grafičkog stvaralaštva.

Sa postavke:Sa otvaranja:Druženje sa studentima sa katedre za japanski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu:

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi