No Flash
 
 

Lidija Antanasijević

U TIŠINI

grafička instalacija

31. avgust - 12. septembar 2009.
U ponedeljak, 31. avgusta u 20h grafičkom instalacijom U tišini predstavlja svoj novi rad  Lidija Antanasijević.
Reč je o umetnici koja je vrlo zapaženom izložbom u Grafičkom kolektivu 1991. završila magistarske studije grafike u Beogradu. Potom se preseljava u London ali nastavlja intenzivno da izlaže i u domovini. Godine 1994. postala je laureat nagrade Veliki pečat GK, 1996. izlagala je samostalno u Kulturnom centru, a 2004. njen rad je zapažen na Oktobarskom salonu.
Novi rad Lidije Antanasijević (1961), grafička instalacija U tišini, ručno štampan drvorez ogromnih dimenzija (3x2,60 m), koncipovan je da dominira prostorom Galerije Grafičkog kolektiva, čija je jedna od specifičnih izlagačkih osobenosti lamperija. I sama matrica za ovaj rad sačinjena je od dasaka (sa industrijskih paleta), a rezultat takvog otiska je veoma skulptoralan. U kontrastu sa njima je ekstra fini, tanki, delikatni japanski papir (na njemu se štampa japanski novac) na kome je štampan otisak.
Nastao u tišini stvaralačke osame u kojoj se zaboravlja na mesto, vreme, poreklo i efemernosti dana, sa dozom subverzivnog pa i mističnog, ovaj rad je i svojevrsni eliksir kreativne personalnosti; njegova tenzija svojim unutrašnjim bujanjem i energetskim potencijalom bliska je grafikama sa prve izložbe (januara 1991), a pre preseljenja L.A. u London.
Tema je, po rečima same umetnice, želja, potreba i pasija da izrazi sebe u rascepu u kome živi između dve kulture i dva jezika (ćirilica i latinica se mešaju, srpski i engleski izlazi spetljano  u isto vreme), između dva različita umetnička stila izražavanja: likovno-vizuelnog (srpskog) i verbalno-vizuelnog (engleskog). Metafizičku dimenziju ljudske svesti i stvarni identitet bića moguće je sagledati u udvojenom liku lepog i demonskog.

Lidija Antanasijević (1961. Beograd)
Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. gde je završila i postdiplomske studije 1991. Član je ULUS-a od 1989. Samostalno izlagala u Beogradu, Ljubljani, Londonu,  Alkmaru. Izlagala na brojnim međunarodnim izložbama. Dobitnik više nagrada. Živi i radi u Londonu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi