No Flash
 
 

Lana VasiljevićDokumenti o ukidanju vremena


15 - 26. april 2014.

U utorak 15. aprila u 19h otvorena je inastalacija Lane Vasiljević naslovljena "Dokumenti o ukidanju vremena".

Prostor je samo vreme na drugi način vidljivo.
Mesta koja volimo ne možemo napustiti.
Lana Vasiljević

Na prvi pogled reklo bi se da novi radovi Lane Vasiljević predstavljeni u galeriji Grafičkog kolektiva odudaraju od njenih dosadašnjih radova. Na preko 90 keramičkih pločica ona je izložila svoje crteže, fotografije, beleške, intervenišući na njima dodavanjem teksta i/ili različitih predmeta, skica, crteža. Serija ovih minucioznih intervencija urađenih u različitim tehnikama i stilovima na neki način sumiraju njen dosadašnji umetnički rad i donosi sveobuhvatan, ali pre svega intiman uvid u ličnost umetnice. Oni istovrmeno na najbolji mogući način oslikavaju mentalni prostor Lane Vasiljević, njen unutrašnji i spoljašnji prostor, prostor iz koga nastaje njena umetnost.

Svaka pločica je priča za sebe, mali intimni svet pun ličnih memorija, porodičnih artefakata, fotografija, crteža i intervencija. To su zapisi o svemu onome što se nalazi iza svake slike, svakog rada, to je jedna koherentna vizuelna naracija ispričana po malo drugačije. Svaki rad je univerzum za sebe, parcijalni deo lične istorije koji podjednako sadrži delove prošlosti ali i informacije iz savremenog svakodnevnog okruženja. Na taj način prošlost se integriše sa sadašnjošću čineći privatnu kulturu sećanja koju umetnica proizvodi živom i aktivnom. Artikulisanjem vlastite memorije i njene tematizacije kao svojevrsnog „dokumenta“ Vasiljevićeva izlazi u polje arhiviranja, ali ne pasivnog čuvara kolekcije sećanja, već uprvaljača istorije. „Ukidanje“ vremena je, stoga koncept kojim se umetnica služi kao preduslovom za organizovano sećanje, njegovo sistematizovano „čuvanje“ i „posmatranje“.

Ovom serijom radova umetnica čini zaokret od klasične umetničke biografije ka umetničkoj biografiji kao delu svoje umetničke prakse, izvodeći je na taj način iz institucionalizovanog odnosa umetnik - kustos. Vlastita umetnost kao organizovana memorija ima dublje implikacije uspostavljanja svojevrsne „kontrole“ nad ličnom umetničkom praksom. Slobodan put asocijacija manifestovan kroz dominirajuće „čudnovato“ i „neobično“ koje karakteriše sve ove radove, evocira strategije nadrealizma, sa kojim ih povezuje još jedna osobina - opiranje interpretaciji! Značenje na taj način ostaje u posedu same umetnice.
Saša Janjić

Lana Vasiljević (Beograd, 1973), diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo. Imala osam samostalnih i učestvovala na više grupnih izložbi (Beograd, Njujork, Beč, Pariz). Dobitnica više nagrada (Nagrada za najbolji projekat Fakulteta likovnih umetnosti 1996, Nagrada za skulpturu “38 Oktobarski salon“ 1997, GRIFON priznanja za vizuelni identitet 2006 i 2010, Nagrada Savremene galerije 10. bijenala akvarela). Radila kao profesor u Školi za industrijski dizajn i kao kreativni direktor za UNHCR i DDB Worldwide Communications Group.


 

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi