No Flash
 
 

Ljubica Radović



Budućnost je ženstvena


28. - 9. novembar oktobar 2013.

U ponedeljak 28. oktobra u 19 časova otvorena je izložba akvarela Ljubice Radović pod nazivom Budućnost je ženstvena.

Stvaralaštvo Ljubice Radović blisko je poimanju umetnosti zasnovanom na afinitetima ka bogatom nasleđu istorije umetnosti, a njena potreba za slikom kao kreacijom ideje i plemenitog zanata, u hodu sazreva u veru u moć slikarskog čina. Od njene prve samostalne izložbe (1978), ključne reči za formiranje i opstanak njenih umetničkih ideala su slikarska strast i emocionalna inteligencija, posvećenost i kontinuitet.

U stvaralačkom fokusu su energija prostora i predmeta, čulno i metafizičko, ekspresija i intuicija. Predmeti iz ateljea i intimnost njegovog prostora, figurine i dečije igračke deo su sveže slikarske površine čija suptilna koloristička tkanja boje teritoriju ženske senzibilnosti. Upravo na onome što se smatra „ženskim osobinama“ (kao što su empatija i tolerancija) leži budućnost društvenog i političkog ponašanja, naglašava Ljubica Radović u katalogu, ističući da „ženstvenost nije samo spremnost za brigu i zaštitu bespomoćnih, već iz sudbine žena proisteklo saosećanje sa potlačenima i svest o tome šta tlačenje znači“. (Margaret Micerlih)

Ljubica Radović (1950, Beograd), Akademija likovnih umetnosti, Beograd, 1976, odsek slikarstva. Kao član ULUS-a od 1977.učestvovala na mnogim kolektivnim izložbama. Bila je stipendista grčke vlade u Školi lepih umetnosti u Atini, na odseku grafike. Samostalno izlagala 32 puta u zemlji i inostranstvu. Živi i slika u Beogradu.

katalog - Ljubica Radović, Budućnost je ženstvena

 

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi