No Flash
 
 

Milan Blanuša

"We decide what art is"

grafike

15. - 27. novembar 2010.Novi ciklus radova "We decide what art is" potvrđuje dijaloški koncept forme tipičan za Blanušin model rada i on nosi u sebi kvalitet provokativne dokumentarnosti kojom se, na određeni način, nivelišu izabrani narativi i žestok kritički sloj dela. Delu konteksta Blanušinih ciklusa etičko-metaforičnih sadržaja i nalova Šta je sa tvojom umetnošću kolega?, Da li je otpor beznadežan? pripada i koncept novog rada We decide what art is zasnovan na svom, u osnovi, subverzivnom diskursu.
Blanušino mišljenje da je kritika danas uniformisana svakako je povod za ovaj novi rad i isključivu tvrdnju Mi odlučujemo šta je umetnost. Koncentrisan na odnos umetnik-kritičar/istoričar umetnosti, Blanuša u novim radovima na matrici jedne ličnosti (Ješa Denegri) i vizuelne repeticije njegovog lika (15 otisaka, sa imenima mlađih kolega)  izoštrava pitanje duhovnog uzora/idejnog liderstva/sabratstva u formiranju profesionalnog habitusa i autentične autorske ličnosti kritičara. Ovaj rad se, pre svega, može razumeti kao autorski proces ukazivanja na razlike u poimanju autoriteta i očekivanjima, značaju profesionalih pozicija, etici i estetici u procesima tumačenja umetnosti, povratku uzajamnom poverenju, poštovanju i pletenju zlatne niti koja generiše energije umetnika i kritičara, sa svim njihovim začudnostima, razlikama i rizicima profesija.

Milan Blanuša (1943), diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti 1967, Beograd.  Završio postdiplomske studije 1971. na Državnoj visokoj školi za likovne umetnosti u Braunšvajgu. Specijalizirao grafiku na Državnoj visokoj školi za likovne umetnosti 1978. u Frankfurtu na Majni. Redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član ULUS-a. Od 1968. izlaže na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno izlaže od 1968. godine.
Dobitnik brojnih nagrada (1978. Nagrada Oktobarskog salona za slikarstvo; 2000. Veliki pečat Grafičkog kolektiva; 2000. Politikina nagrada i druge.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi