No Flash
 
 

Miloš Ćirić
Grafike
9 - 21. februar 2009.


U ponedeljak, 9. februara u 19h izložbu grafika Miloša Ćirića otvoriće profesor Branislav Makeš.
Stvaraštvo Miloša Ćirića odvijalo se u dva paralelna toka – umetničkoj grafici i tzv. primenjenoj grafici. Istovremena istraživanja u jednoj i drugoj oblasti, dovela su do njihovog plodnog prožimanja i formiranja specifičnog grafičkog izraza. Na izložbi u Grafičkom kolektivu biće predstavljena Ćirićeva umetnička grafika, a poznato je da je veliki deo svojih grafika autor grupisao u cikluse i objavio ih kao bibliofilska izdanja. Nastale šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, u tehnikama drvoreza i linoreza koje su odgovarale njegovom idejnom konceptu, dajući maksimalne mogućnosti ekspresiji otiska i njegovim kontrastima (crno-belo ili crno-belo-crveno). Ćirić je bio inspirisan literaturom jakog naboja i sažete simbolike; pedantan i metodičan uspevao je da svoj likovni prosede sažme u krajnje jednostavne i ekspresivne kompozicije. Svedeni oblici se pretvaraju u grafički znak-simbol i tako deluju svojom upečatljivom plakatskom jednostavnošću i višeznačnošću; njegov simbol je pretvoren u znak. Urezani tekstovi često čine bitan deo Ćirićevih grafika, bez obzira da li se radi o stihu koji je bio inspiracija, aforizmu ili nekom drugom izvoru.
Miloš Ćirić pripada generaciji koja je posle Drugog svetskog rata prva počela da promoviše ćirilicu kao nacionalno pismo. Bio je vezan za Grafički kolektiv i učestvovao je u njegovim aktivnostima. Autor je grafičkog identiteta (1962) Grafičkog kolektiva, ćiriličnih slova koja su srodna pismima sa njegovih drvoreza (prilagođena rezanju u grafičkoj matrici, što je u najvećoj meri definisalo njihov oblik).

 Miloš Ćirić (1931–1999)
Diplomirao (1954) na Akademiji primenjenih umetnosti i magistrirao (1959) kod prof. Mihaila S. Petrova. Redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti (1964- 1997). Osnivač i profesor na predmetu Grafičke komunikacije. Član ULUPUDS-a i ULUS-a. Samostalno izlagao u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Skoplju, Bol na Braču, Priboju, Stolacu.
Objavio veliki broj knjiga iz oblasti Grafičke komunikacije.
Nagrade/izbor : Zlatno pero Beograda, 1964; Velika plaketa Univerziteta umetnosti u Beogradu, 1983; Velika nagrada Republičke zajednice za kulturu, 1987; Nagrada za životno delo ULUPUDS, 1998.
Na Fakultetu primenjenih umetnosti osnovan je 1999. Fond Miloš Ćirić iz koga se svake godine dodeljuje nagrada studentima FPU za najbolji rad iz oblasti grafičkog dizajna. Od 2005. Fakultet primenjenih umetnosti organizuje manifestaciju Ćirini dani profesoru - Milošu Ćiriću u čast.


Katalog

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi