No Flash
 
 

Miodrag Mlađović
Drvorezi u boji
23. mart - 4. april 2009.


U ponedeljak, 23. marta u 19h otvara se izložba grafika Miodraga Mlađovića.
Ovogodišnji program Grafičkog kolektiva koncipovan je u znaku obeležavanja šest decenija rada. U tom kontekstu se priređuje i izložba Miodraga Mlađovića dobitnika nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva za 2003. godinu.
U svom novom ciklusu grafika Linearne konstrukcije drvorez je pažljivo odabrani medij za prezentaciju idejne i vizuelne celovitosti. Rudimentarne forme i ekspresivan crtež koji afirmišu stvaralačku snagu pokrenutu intuicijom, tipični za poetiku Mlađovićevih ranih radova, sačuvali su svoju izvornost; tokom više od dveipo decenije ispoljavali su se u različitim grafičkim medijima zadržavajući standardnu relaciju odnosa matrica-grafički otisak. Isto tako, Mlađovićev likovni prostor obojen je snagom naročite vrste koja u formi ekspresivne gestualnosti animira određene poetske simbole i znakove. Neprekidnu metamorfozu oblika i burne tokove osećanja sledi likovni instikt koji kontroliše i usmerava impulse. Zato se ova grafička stanja mogu primiti i kao svojevrsna transkripcija kosmičkog lirizma koji upućuje na Mlađovićevu izuzetnu kreativnu osetljivost.

Miodrag Mlađović (1960) je prisutan na likovnoj sceni treću deceniju, a svoje akademsko obrazovanje stekao je na Akademiji likovnih umetnosti u Prištini (1983); postdiplomske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (1987) gde je danas vanredni profesor na odseku grafike.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi