No Flash
 
 

Mihailo M. Petković

grafike

16 - 28. januar 2012.U ponedeljak, 16. januara u 19h otvara se izložba grafika Mihaila M. Petkovića.
Petković paralelno i/ili naizmenično i kontinuirano stvara u mediju slikarstva i grafike. Prisutan i zapažen na umetničkoj sceni tokom 80-ih godina 20. veka, Petković je afirmisan kao jedan od predstavnika "drugog talasa" neo/enformela, kako je kritika najčešće pisala o tom fenomenu. Tako je novi ciklus grafika nastao kao rezultat dugogodišnjeg fokusiranja na apstraktni likovni prosede. Rekombinovanje raznorodnih elemenata, slovnih i numeričkih znakova, aplikacija i nasumičnih intervencija  na matrici, kao i simulacija taktilnih kvaliteta upotrebljenih materijala, u osnovi su ovog grafičkog eksperimenta.

"...Autorov pristup ovde je  istovremeno analitički, istraživački u pronalaženju idealnih  kompozicionih odnosa, ali i opredeljeno intuitivan u smislu gestualne slobode i neretko nasumičnog odabira elemenata kojima se novonastali plastički poredak uspostavlja.
...U radovima nastalim specifičnim kombinovanjem tradicionalnih grafičkih tehnika – bakroreza i suve igle sa kolografijom i radikalnim intervencijama na poliesternim pločama poput paljenja i koncentrisanja u slojevima otisaka više različitih materijala (platna, jute, kanapa) evidentno je odsustvo jedinstvenog fokusa, jednog centralnog žarišta kompozicije.
...Posebno, auratično mesto u tom semiotičkom sistemu  ima slovo/znak X  koji se, kao i u slikarskim radovima, uvek iznova pojavljuje  kao prepoznatljivi autorski simbol, ili pak trag nasleđene znakovno-simboličke tradicije duboko utkane u  autorovu poetiku i transformisane sopstvenim iskustvom."                                            (iz predgovora Sanje Todosijević)

Mihailo M. Petković (1958) diplomirao 1984. slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Živojina Turinskog, gde je 1986. i magistrirao. Član ULUS-a od 1985. Samostalno izlaže od 1986. Izlagao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji  i inostranstvu. Radovi se nalaze u kolekcijama: Narodni muzej, Beograd, Muzej savremene umetnosti, Beograd, galerijske i privatne zbirke. Od 2007. direktor Prodajne galerije Beograd.    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi