No Flash
 
 

Marko Savić

I photo NY

fotografije


18 - 30. jul 2011.

 

U ponedeljak, 18. jula u 19h otvara se izložba fotografija "I photo NY"  Marka Savića, svojevrsnog ličnog dnevnika posvećenog Njujorku.
Savić pripada generaciji mladih umetnika čije se autorstvo prepoznaje po istraživanju različitih medijskih prostora, a posebno grafičkog dizajna. Izložene fotografije su tematska celina nastala tokom Savićevog boravka u Njujorku ovog proleća, a ujedno su i deo njegovog diplomskog rada na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Autor nije zainteresovan za tipično njujorške i/ili američke  arhitektonsko-ambijentalne toponime već daje drugačiju, bočnu i nesvakidašnju vizuru ovog megalopolisa. Naglašenim likovnim kvalitetima u izboru motiva i dobroj kompoziciji autor izlazi iz sfere dokumentarno-putopisne fotografije. Monohromni ili blagi tonovi, element slučaja i duhovitost kadra kojim se relativizuje uobičajena percepcija, predstavljaju imperativ kreativnog postupka kojim on beleži prirodne fenomene, kulturnu i socijalnu stvarnost datog ambijenta.

"…Rekao bih da ove fotografije I photo NY nisu baš tipično moje. Ništa nisam režirao i planirao, i nisam bio tamo da prenesem poruku ili da se uklopim u grafičke standarde i naslove. Samo sam mnogo, mnogo, mnogo, šetao. (...) raduje me što fotografija beleži promene mesta, situacije i atmofsere u svakom trenutku. Makar gledao samo jednu tačku iz dana u dan, pre ili kasnije će se nešto zanimljivo desiti. Treba samo spremno čekati." (iz teksta Marka Savića)

Marko Savić (1982), diplomirao fotografiju 2011. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Branimira Karanovića. Od 2002. bavi se grafičkim dizajnom; od 2006. radi u McCann Erickson u Beogradu, gde je 2011. u zvanju art direktora. Učestvovao u marketinškim kampanjama i kreiranju vizuelnog identiteta brojnih kompanija: Coca-Cola, Nestlé, Carlsberg, Telekom Srbija, Raiffeisen bank... Pored fotografije i grafičkog dizajna, bavi se crtežom, slikarstvom i ilustracijom.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi