No Flash
 
 

MAJSKA IZLOŽBA GRAFIKE
BEOGRADSKOG KRUGA

16. maj - 6. jun 2009.


U subotu, 16. maja u 17:30 h svečano se otvara tradicionalna Majska izložba grafike i dodeljuje nagrada Veliki pečat.
U znaku slogana Otisak vremena Grafički kolektiv ove godine obeležava šest decenija rada.
Majska izložba je svakako jedna od najstarijih i najznačajnih tekovina ove institucije, a njeni umetnički, kulturni i istorijski aspekti integrisani su u sistem likovne scene druge polovine 20. veka. Praćenjem geneze ove izložbe, njeno umetničko utemeljenje i vremenski kontinuitet, istoričar zaključuje da je ona u prvim decenijama imala lidersku ulogu , da je neposredno uticala na kvalitet medija i us/postavljanje profesionalnih standarda po kojima se vrednuje umetničko delo-grafički otisak; neosporno, ovaj (lokalni) vrednosni sistem bio je kompatibilan sa važećim internacionalnim kriterijumima primenjenim na ovu disciplinu.
Majska izložba grafike beogradskog kruga od 1952. godine kontinuirano prati, afirmiše i podstiče grafičko stvaralaštvo u okviru nacionalne likovne scene, a kako je otvorena ka različitim školama, generacijama i poetikama rezultira razlomljenom slikom jednogodišnje grafičke produkcije. Ove godine učestvuje 92 autora.
Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, ustanovljena 1963, referentno je i najstarije priznanje za grafičko stvaralaštvo u Srbiji. Laureati ove nagrade su značajni umetnici ( M.Krsmanović, S.Ćelić, V.Veličković, H.Tikveša, Z.Tasić, D.Fulgosi, B.Karanović, M.Rogić, S.Knežević, D.Momirov…) bez kojih nije moguće pisati istoriju umetnosti druge polovine 20. veka u Srbiji.
Žiri za dodelu nagrade Veliki pečat ove godine će raditi u sastavu:
Slavko Milenković, slikar i grafičar
Dragana Palavestra, istoričar umetnosti
Zoran Todović, slikar i grafičar

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi