No Flash
 
 

MAJSKA IZLOŽBA GRAFIKE14. maj - 2. jun 2012.U ponedeljak, 14. maja u 19h otvara se Majska izložba grafike beogradskog kruga na kojoj učestvuje 76 autora.

Ova tradicionalna izložba ključni je događaj koji prati i signalizira promene u domenu savremene grafičke scene. U tom kontekstu značajna je pojava generacije mladih autora kao i nova ostvarenja onih već afirmisanih umetnika čiji rad se upravo najbolje uočava na ovoj specijalizovanoj izložbi. Majska izložba grafika vremenom je postala relevantni pokazatelj u ovoj oblasti vizuelne umetnosti koji iznova podseća da je grafika živi orgnizam, da se menja i evoluira, i čije su granice, kako kaže poznati kritičar iz Velike Britanije Ričard Nojs, „mnoge i raznorazne i pružaju širok spektar za akademske diskusije, polemičke tvrdnje i konstantnu razmenu mišljenja“

Na otvaranju se dodeljuje nagrada Grafičkog kolektiva Veliki pečat, koja, od 1963. godine ustanovljena, predstavlja jedno od najrelevantnijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji.
Žiri za dodelu nagrade Veliki pečat radiće u sastavu: Vladimir Veljašević, Viktor Mijatović i Ljiljana Ćinkul.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade Halil Tikveša, Vladimir Veličković, Bogdan Kršić, Boško Karanović i dr. predstavljaju najznačajnije autorske pojave u nacionalnoj likovnoj umetnosti druge polovine 20. veka.

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi