No Flash
 
 

Majska izložba grafike beogradskog kruga

2013.


20. maj - 8. jun 2013.

Milena Maksimović Kovačević, L`amore, come la morte, cambia tutto, Veliki pečat 2013.

U ponedeljak, 20. maja otvorena je Majska izložba grafike beogradskog kruga i proglašen je pedeseti dobitnik nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva.

Žiri za nagradu Veliki pečat u sastavu: Vladimir Veličković, slikar i grafičar, Gordana Petrović, grafičarka i Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti, koja je i predsednica Žirija.

Nagrada Veliki pečat za 2013. godinu većinom glasova dodeljena je Mileni Maksimović Kovačević za grafiku "L'amore, come la morte, cambia tutto", rad nastao ove godine u tehnici akvatinta, rezervaš, bakropis.

Obrazloženje žirija

Milena Maksimović Kovačević je prisutna na likovnoj sceni drugu deceniju i već na njenim umetničkim počecima zapažen je prepoznatljiv autorski rukopis koji se kontinuirano osnažuje novim problemskim poljima. Tipični za njen radu su poetski naboj u znaku ženskog pisma i negovana likovna i grafička kultura. U svojim grafičkim kompozicijama velikih dimenzija kojima suvereno vlada, Milena Maksimović često razvija diptihalne situacije, što je primenjeno i na ovom nagrađenom radu. Senzibilitet savremene žene i njene različite uloge podstiče ovu umetnicu da u sopstveni rad ugrađuje i poetične elemente autobiografskog. Sam naziv nagrađenog rada u prevodu "Ljubav kao i smrt menja sve" samo je povod za osetljiv dijalog svih životnih uloga žene i umetnice.

U najužem izboru za nagradu Veliki pečat bila je grafika Bojana Otaševića.

Ove godine na izložbi učestvuje 95. autora; pored grafičara iz Srbije gostuju i autori iz Japana, Bugarske, Republike Srpske i Sjedinjenih Američkih Država.

Iduće, 2014. godine Grafički kolektiv obeležava 65. godina rada. Tim povodom u katalogu je publikovan autorski tekst Predraga Peđe Ristića, projektanta novog enterijera i eksterijera Galerije, koja je svečano otvorena 10. martа 1964. godine.

"Palatu Ninčić", u čijem je prizemlju Grafički kolektiv od osnivanja,1949. godine, projektovao je Dragutin Maslać, značajni beogradski i srpski arhiteka, čiji autorski rukopis je prepoznatljiv u projektovanju stambenih zgrada u Beogradu između dva svetska rata. Podsećanjem na rad i zasluge dvojice znamenitih arhitekata, Ristića i Maslaća, upoznaje se javnost sa bogatom tradicijom koju Grafički kolektiv baštini i koja je samim tim postala svojevrsni indikator da ovaj prostor i danas ostane jedan od centara domaće i internacionalne umetničke scene.

Majska izložba grafike beogradskog kruga je tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva i ključni događaj koji prati i signalizira promene u domenu savremene grafičke scene. U tom kontekstu značajna je pojava generacije mladih autora kao i nova ostvarenja onih već afirmisanih umetnika čiji rad se upravo najbolje uočava na ovoj specijalizovanoj izložbi. Majska izložba je postala relevantni pokazatelj u ovoj oblasti vizuelne umetnosti koji iznova podseća da je grafika živi organizam, da se menja i evoluira, a čije se granice rastvaraju podstičući na nove autorske pristupe i fleksibilnija teorijska razmatranja savremene grafičke produkcije.

Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, ustanovljena 1963. godine, predstavlja jedno od najstarijih i najrelevantnijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su autori bez kojih nije moguće pisati nacionalnu istoriju moderne umetnosti - Halil Tikveša, Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Bogdan Kršić, Boško Karanović, Bora Iljovski i dr.

 

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi