No Flash
 
 

Mala grafika

2012


20. decembar 2012 - 19. januar 2013.


Nebojša Radojev, Atelje IX, bakropis, 2012, Mali pečat Grafičkog kolektiva

U četvrtak 20. decembra otvorena je izložba Male grafičke forme,koju Grafički kolektiv organizuje već šest decenija.

Na izložbi učestvuje 109. autora iz Srbije i regiona sa preko 200. originalnih grafičkih otisaka.

Slogan ovogodišnje izložbe "Više od nostalgije za pravim vrednostima" upućuje na manifestaciju koja animiranjem umetnika u predpraznične dane postojano inicira jednu od prikladnih formi za druženje i razmenu dobre energije sa publikom. Ključne reči ovog višedecenijskog projekta su prave vrednosti, kontinuitet, edukacija, publicitet.

Za Grafički kolektiv i umetnike ova izložba je veoma značajna jer pruža uvid u stvaralački trenutak autora, najavljuje nove pojave ali i utvrđuje poziciju afirmisanih umetnika. Različite grafičke tehnike, od tradicionalnih do novije, digitalne štampe, kao i njihove kombinacije, ukazuju na duh postmodernističkih estetika, na sintezu starog i novog, tradiciju i inovaciju.

Mala grafika je, između ostalog, i prikladan poklon za novogodišnje i božićne praznike, a prilagođenim cenama umetnici Grafičkog kolektiva žele da svaka grafika nađe svog prijatelja/kupca i nastavi da živi u novom ambijentu. Konačno, izložbom Male grafičke forme svečano, u slavljeničkom tonu, završavamo godinu i najavljujemo novu sezonu rada Grafičkog kolektiva, i tako od 1949. godine do danas.

Na svečanom otvaranju dodeljuje se nagrada Mali pečat (osnovana 1991, pandan Velikom pečatu GK) i tri otkupne nagrade Ministarstva kulture Republike Srbije. Žiri za nagradu: Zoran Todović, grafičar, Vladimir Veljašević, grafičar i Snežana Stamenković, istoričarka umetnosti.

ZAPISNIK sa žiriranja za NAGRADU MALI PEČAT GRAFIČKOG KOLEKTIVA 2012.

Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u četvrtak, 20. decembra 2012. u 9 sati i radio je u sledećem sastavu: Snežana Stamenković, istoričarka umetnosti i predsednica žirija, Vladimir Veljašević, grafičar i Zoran Todović, grafičar. Članovi žirija su posle pažljivog pregledanja izložbe Male grafike ocenile ovogodišnju selekciju veoma uspešnom i donele jednoglasnu odluku da se nagrada Mali pečat za 2012. godinu dodeli Nebojši Radojevu.

Obrazloženje žirija:

Nebojša Radojev je dobro poznato autorsko ime na našoj likovnoj sceni. Između ostalog, on pripada generaciji umetnika u čijem radu je očito nasleđe najboljih tradicija beogradske grafičke škole. U novoj kolekciji bakropisa prisutan je istraživački duh i grafički elementi koji omogućavaju da dobro poznata tema iz istorije umetnosti dobije snažnu likovnu interpretaciju. Fokusirajući svoju pažnju na dijalog umetnik-model Radojev ostvaruje uverljiva kompoziciona rešenja čije odnegovano crtačko tkivo strukturiše prepoznatljivu autorsku estetiku figuralne provenijencije.

Veoma značajne su otkupne nagrade Ministarstva kulture Republike Srbije,ustanovljene protekle decenije. Ove godine tri ravnopravne nagrade dodeljene su: Маji Simić, Milici Antonijević i Aleksandru Mladenoviću.

Snežana Stamenković

Zoran Todović

Vladimir Veljašević


Maja Simić, Grafiti lisica, digitalna štampa 2012, Otkupna nagrada Ministarstva kulture


Milica Antonijević, Vodeni fragmenti II, visoka štampa 2012,Otkupna nagrada Ministarstva kulture


Aleksandar Mladenović, Subliminal, foto polimer, serigrafija, visoka štampa 2012,Otkupna nagrada Ministarstva kulture

 

Sa otvaranja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi