No Flash
 
 

Mala grafika 2015

17. decembar 2015 – 16. januar 2016.

U četvrtak 17. decembra u 19:30 časova otvorena je izložba Mala grafika 2015..

U četvrtak, 17. decembra u 19:30h otvorena je izložba Male grafičke forme, koju Grafički kolektiv organizuje već sedmu deceniju. Posle selekcije radova sa konkursa za izložbu je odabrano 128 autora iz Srbije i regiona sa 225 originalnih grafičkih otisaka..

Izložba Male grafike je deo tradicije Grafičkog kolektiva, a njen višedecenijski život ukazuje na interaktivnu relaciju između umetnika, njihovih radova i publike. Pažljivo kalendarski pozicionirana u praznične dane, ova izložba kontinuirano neguje predstavljanje aktuelne grafičke produkcije i različitih estetskih stavova, a u čitavom događaju vidljivi su i oni aspekti kulture koji čine pravu meru u razmeni energije, radosti i ostvarenju lične sreće u činu darivanja umetnosti. Hiljade grafika malog formata promovisanih u Grafičkom kolektivu našle su svoje mesto u stambenim i radnim prostorima, u kolekcijama znanih i neznanih prijatelja umetnosti; ova činjenica pojačava vitalnu snagu i relaksirajući učinak našeg projekta danas, ali i sutra. Ovogodišnjom izložbom Male grafike, između ostalog, potvrđuje se i aktuelnost ideje osnivača i sledećih generacija umetnika o ulasku grafike u svaki dom, jednom vidu negovanja principa edukacije, afirmacije i promocije ovog medija. Ova postavka pod sloganom Umetnost i darivanje, pruža uvid u stvaralački trenutak autora, predstavlja nove pojave i stvaraoce i utvrđuje poziciju afirmisanih umetnika, ostvarujući uspešnu komunikaciju na relaciji umetnik/galerija-publika/kupac.

Na svečanom otvaranju dodeljuje se nagrada Mali pečat (osnovana 1991, pandan Velikom pečatu GK). Žiri za nagradu : Ljiljana Stojanović, grafičarka, Ljubomir Milanović, istoričar umetnosti i Viktor Mijatović, grafičar. Ministarstvo kulture Republike Srbije dodeljuje i tri otkupne nagrade.

 

Sa otvaranja

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi