No Flash
 
 

Nemanja Mate Đorđević


Psoriasis/Dečije sobe
Radovi na papiru

9 - 21. mart 2015.

U sredu 11. marta u 20h otvorena je izložba grafika,crteža i kolaža Psoriasis/Dečije sobe Nemanje Mate Đorđevića. U Galeriji ULUS-a iste večeri, u 19h otvara se izložba slika ovog autora.

Izložene grafike, crteži i kolaži, nastali proteklih godina, deo su ciklusa Psorijaza, posvećena Sioranu i Dečije sobe.
Kroz ove radove Mate Đorđević, ostaje u svom prepoznatljivom tematskom krugu i nastavlja kontinuirano da istražuje aspekte katastrofe i propasti. Autorovo interesovanje za deformaciju, kao estetiku ružnog i manifestaciju mentalne i duhovne degeneracije, vidljivo je u praznim i teskobnim prostorima beznađa kojima lutaju demonske utvare. Kao suludi kolekcionar izopačenosti rableovskog tipa, Đorđević u radovima dovodi situacije do tačke pucanja svega ljudskog. Kako sam navodi: "Moje slike, crteži... nekakava ekspertiza o nesreći." U njegovoj rukopisnoj ortografiji prepoznaje se duhovno srodstvo sa likovnom poetikom stradanja koja je u fokusu umetnosti Vladimira Veličkovića.
Stvaralaštvo Nemanje Mate Đorđevića može se razumeti i kao materijalna aktuelizacija prigušenog; ogoljeni pogled na užas i uzaludnost ljudske egzistencije.

Nemanja Mate Đorđević (1983. Beograd) diplomirao je 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti, klasa Gordana Nikolića. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković (2009), nagrade Akademije lepih umetnosti u Parizu (2012), nagrade za slikarstvo na 47. Zimskom salonu u Herceg Novom i nagrade Milan Konjović na izložbi Likovna jesen, Sombor (2014). Trenutno na jednogodišnjem boravku u studiju French Academy of Fine Arts, Paris.

Sa otvaranja

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi