No Flash
 
 

Momčilo Momа Antonović

Pohvala anonimusu II - crteži

U ponedeljak, 10. oktobra u 19 časova otvorena je izložba crteža Pohvala anonimusu II, slikara Momčila Mome Antonovića, pola veka prisutnog na našoj umetničkoj sceni.

1981. godine u Grafičkom kolektivu priredio jednu od veoma zapaženih izložbi posvećenih erotskom crtežu.

U svom bogatom stvaralaštvu Momа Antonović neguje figuraciju, ekspresionistički izraz i interesovanje za poniranje u dubine ljudskog bića, što potvrđuju i novi radovi.

U dobu koje identitet svakog pojedinca potvrđuje i vidljivošću u svetu interneta, društvenih mreža i medija, izgleda gotovo nemoguće ne biti izložen pogledima drugih, biti autsajder i anonimus.

Umetnik je napravio omaž upravo takvim pojedincima koji su prolazili kroz njegov život i svakodnevnicu.

Iako je reč o predstavama anonimnih ličnosti, posredstvom njih umetnik indirektno progovara i o svima nama, kao i o vremenu i društvu u kome živimo.

Ovi portreti, ekspresionistički u svom koloritu i izrazu, sa naglašenim crnim linijama koje oivičavaju prikazane figure, u nekim momentima bliski grotesknom, otkrivaju umetnikovu posvećenost ne samo likovnom, već i psihološkom aspektu naslikanih ličnosti.

„Antonović kritički, u duhu ekspresionizma, ističe upravo te pojedinosti na svojim anonimnim modelima, stvarajući brutalno realistične, ponegde nepodnošljivo teskobne predstave ljudske nesavršenosti ...
Svakom tom malom anonimnom životu koji nas potresa svojom banalnom i istinitom dramaturgijom, on je posvetio mnogo pažnje i ukazao puno poštovanja. Pohvala anonimusu dodeljena je za postojanje, podnošenje, za prolaznost, opstanak, za učešće u ovom skupu“.

(iz teksta Ksenije Marinković).Momčilo Momo Antonović (1938. Kruševac). Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu, a na toj instituciji bio je profesor i dekan. Kao gostujući profesor predavao u Školi lepih umetnosti u Budimpešti i na Umetničkom koledžu u Edinburgu. Član je ULUS-a. Od 1958. priredio preko stotinu samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: Zlatna plaketa ULUS-a (Beograd, 1972); Nagrada za slikarstvo na 21.Oktobarskom salonu (Beograd, 1980); Zlatno pero Beograda – nagrada RU Đuro Salaj (Beograd, 1985); Oktobarska nagrada grada Beograda (Beograd 1988) i druge.

Sa otvaranja

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi