No Flash
 
 

Nebojša Radojev


Pohvala majstorima
Atelje umetnika
Oda mladosti – Oda zrelosti

27. oktobar – 8. novembar 2014.

U ponedeljak 27. oktobra u 19h otvorena je izložba "Pohvala majstorima" Nebojše Radojeva.

Nebojša Radojev se predstavio kao zrela autorska pojava već na magistarskoj izložbi grafika 1987. godine, izložbi koja je, posle velikog slikarskog staža, označila upadljivu promenu u umetnikovom radu i okrenutost izučavanju fenomena grafike. Jednostavna motivska građa u njegovim prvim drvorezima iz osamdesetih godina poslužila je za transfer ideje o predmetu u asketski pročišćen grafički znak. Nastavljajući svoje dijaloge sa motivima, u novoj mapi bakropisa, Pohvala majstorima, prisutan je istraživački duh i grafički elementi koji omogućavaju da dobro poznata tema iz istorije umetnosti dobije snažnu likovnu interpretaciju.

„…Koncentracijom na jučerašnji svet Rodena, Tintoreta, Engra, Rembranta, Renoara, Pikasa, Šumanovića, Barili i desetine odabranih Majstora Radojev otkriva idenitet sebi bliske ljudske grupe dok prelazi raskrsnicu ideja-transcedencija. Pohvala majstorima je i svojevrsno putovanje unutar sebe omeđano zidovima ateljea umetnika koje oživljava refleks zajedničkog sveta strasti, drama, dilema, zapitanosti... Stara i neiscrpna tema umetnik i njegov model još uvek je živa inicirajući različita polja imaginacije, stanja i situacija, putenost želje, zadovoljstvo prestupa i/ili čari naslućenog, nedorečenog, tajanstvenog. U novom ciklusu od 50 bakropisa on spaja u jedinstven vizuelni niz sopstvenu Odu mladosti i Odu zrelosti razvijajući dijalog metafizičkog i realnog, sugestivnu moć kontrolisane energije i zračenje mikrokosmosa negde između fikcije i autoportreta. Autorov istraživački duh i grafički elementi omogućavaju da dobro poznata tema iz istorije umetnosti dobije snažnu likovnu interpretaciju...“ (iz predgovora Lj. Ćinkul)

Nebojša Radojev (1946. Novi Kozarci) diplomirao 1970. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo, gde je magistrirao grafiku, klasa prof. Boška Karanovića. Od 1968. izlagao je samostalno i učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i značajnim izložbama u inostranstvu. Dobitnik nagrade Oktobarskog salona (1991), Velikog (1992) i Malog pečata (2012) Grafičkog kolektiva. Bio je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se slikarstvom i grafikom.

 

Sa otvaranja

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi