No Flash
 
 

NAGRADA GRIFON 2016.

Žiri za nagradu GRIFON na 11. konkursu za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2014. i 2015. godini, sastao se 13. juna 2014. u 10h u Galeriji Grafičkog kolektiva i radio u sastavu: dr Stanko Crnobrnja, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije, Nenad Trifunović (iz autorskog tima Metaklinika), Slavica Dragosavac, grafička dizajnerka, Igor Oršolić, kreativni direktor i Boris Miljković, multimedijalni umetnik, koji je svoje predloge kovertirao. Nenad Trifunović izabran je za predsednika Žirija.
Žiri smatra da 11. GRIFON - konkurs za najbolji grafički dizajn ukazuje na prepoznatljive vrednosti grafičkog dizajna na nacionalnom terenu. Može se reći da gotovo nema kategorije u kojoj se istraživački i eksperimentalni zahvati ne mogu prepoznati.

Žiri je doneo odluku da se nagrada 11. GRIFON 2016. godine dodeli autorskom timu Peter Gregson Studio za rad “Đurđić vina”.
Obrazloženje žirija: Peter Gregson Studio svojom kvalitetnom produkcijom se izdvaja na našoj i internacionalnoj sceni. Rad ’Đurđić vina’ karakteriše otvoreni čitljiv koncept, originalno, neočekivano rešenje u grafičkom dizajnu koje obara konvencije standardnih ambalaža za vino. Kao osnovno polazište koriste apstraktnu umetničku formu i na konceptualan način smelo pristupaju problemu u želji da pomire komercijalni i kreativni aspekt rada. Grafički izvrsno oblikovano rešenje potvrđuje i hrabrost klijenata, vinarije Đurđić iz Sremskih Karlovaca koja je pokazala sluh za novi autorski pristup.

Peter Gregson Studio - Đurđić vina

Žiri je pored nagrade Grifon 2016. godine dodelio priznanja po kategorijama:
Manetu Radmanoviću, za rad „Među nama“ neispričane priče gej i lezbijskih života, kategorija Knjiga i druge publikacije

Ani Prodanović, za rad Petra font familija, kategorija Tipografsko pismo

Peter Gregson Studio, za rad GIR WOODCRAFT, kategorija Vizuelni identitet

Pohvala je dodeljena Mileni i Aleksandru Saviću za časopis Elementi, kategorija Knjiga i druge publikacije

Specijalno priznanje dodeljeno je timu Coba&Associates za doprinos našoj vizuelnoj sceni.

Verujemo da ovim izborom nagrada Grifon još jednom potvrđuje svoju vitalnost i otvorenost za autorske pristupe u grafičkom dizajnu.

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi