No Flash
 
 

NAGRADA GRIFON 2018.

Žiri za nagradu GRIFON na 12. konkursu za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2016. i 2017. godini, sastao se 11. juna 2018. u 11h u Galeriji Grafičkog kolektiva i radio u sastavu: Lazar Bodroža, vizuelni umetnik, Milan Letić, art direktor Piter Gregson Studio, Bratislav Milenković, ilustrator, Miroslav Mušić, istoričar umetnosti i Isidora Nikolić, grafička dizajnerka, koji je svoje predloge kovertirao. Isidora Nikolić izabrana je za predsednicu Žirija.
Žiri smatra da 12. GRIFON - konkurs za najbolji grafički dizajn ukazuje na prepoznatljive vrednosti grafičkog dizajna na nacionalnom terenu. Može se reći da gotovo nema kategorije u kojoj se istraživački i eksperimentalni zahvati ne mogu prepoznati.

Žiri je doneo odluku da se nagrada 12. GRIFON 2018. godine dodeli Velimiru Andrejeviću i Sofiji Gavrilović za rad “Boomerang Stories, Short Stories & Flying Objects”.
Obrazloženje žirija: rad Velimira Andrejevića i Sofije Gavrilović u sebi ujedinjuje dizajnersku posvećenost, autorsku preciznost od ideje do realizacije, grafički fetišizam, ali u kontekstu današnjeg vremena možda i najbitnije - povratak ličnoj autorskoj inicijativi kao osvežavajućem pokretaču kreativnih tokova na dizajnerskoj sceni. Ovaj rad prevazilazi uslovnost odnosa klijenta i dizajnera, zahteva tržišta i mapira najširi spektar vrednosti kojima struka treba da se bavi.

Velimir Andrejević i Sofija Gavrilović - Boomerang Stories, Short Stories & Flying ObjectsŽiri je pored nagrade Grifon 2018. godine dodelio priznanja po kategorijama:

Moniki Lang, za rad „Damir Damir Filigranska Sećanja“, kategorija Knjiga i druge publikacije

Jani Oršolić, za rad „Mermer“, kategorija Tipografsko pismo

Autorskom timu Braća Burazeri/Nikola i Nenad Radojčić, za rad „Redizajn originalnih Frikom pakovanja za sladolede iz 1980. godine“, kategorija Ambalaža

Specijalno priznanje dodeljeno je Manetu Radmanoviću za kontinuirani autorski dobrinos grafičkom dizajnu u oblasti nezavisne kulturne scene i savremene umetnosti.

Verujemo da ovim izborom nagrada Grifon još jednom potvrđuje svoju vitalnost i otvorenost za autorske pristupe u grafičkom dizajnu.

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi