No Flash
 
 

Osami Arikata

fotografije

30. oktobar - 11. novembar 2017.

U ponedeljak, 30. oktobra u 19h, otvorena je izložba fotografija japanskog umetnika Osamija Arikate.

Stvaralaštvo Osamija Arikate poznato je beogradskoj publici sa izložbi iz 2007. (Galerija New Moment) i 2011. godine (Galerija Artget), a novim ciklusom radova autor nastavlja istraživanja u domenu analogne fotografije sa motivima prirode. Serija crno-belih fotografija „Magične šume“ predstavlja kadrove prirodnog ambijenta ostrva Okinava. Više od putopisne i pejzažne fotografije, umetnik daje stvaralački omaž jednom prostoru i njegovim pojedinačnim elementima kao nosiocima lokalnih legendi i predanja. Bez težnje da senzacionalističkim pristupom zadivi posmatrača estetskim kvalitetima prirodnih fenomena, Arikata svedoči o sakralnoj dimenziji prirodnih formi (stabla, krošnje, proplanka), njihovom trajanju u atmosferi meditativne tišine. Izražajnim svetlosnim akcentima autor fokusira svaki topos kao mesto bremenito kultom sećanja.

„Za seriozni umetnički pristup ovakvoj temi Arikata Osami koristi analognu tehniku sa negativima većeg formata koji mu daju veliki dijapazon tonaliteta, što umnogome doprinosi atmosferi koju postiže. Bez ikakvih artističkih bravura i dorada, pažljivo i strpljivo birajući svetlo i kadar motiva, on pokazuje veliko poštovanje prema temi koju snima sa željom da nam prenese svoj emotivni odnos prema svakom drvetu, kamenu i izvoru kao prirodnom obliku koji je sam po sebi svetinja…Posvećenost Arikate Osamija radu je poput posvećenosti i verovanju monaha ikonoposca dok slika likovne svetaca i scene iz Biblije.“ (Iz teksta Branimira Karanovića)

Osami Arikata (1947. Hokaido, Japan) završio Koledž za fotografiju (1969) kod čuvenog fotografa Nagano Đuicija. Realizovao je veliki broj samostalnih izložbi u Japanu i Evropi.


Fotografije sa otvaranja izložbeDruženje sa studentima sa katedre za japanski jezik i književnost Filološkog fakulteta u BeograduPoseta učenika OŠ "Branislav Nušić" iz Beograda sa nastavnicom likovne kulture Jadrankom Bežanović Sovilj

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi