No Flash
 
 

Radmila Jovandić Đapić

Radovi na papiru


7 - 18. maj 2013.U utorak 7. maja u 19 časova otvara se izložba radova na papiru Radmile Jovandić Đapić.

Sarajevo i Beograd su gradovi u kojima su se odigrali bitni životni i umetnički događaji Radmili Jovandić, sve do ratnih devedesetih godina kada se, konsternirana haosom ne/vremena, sa porodicom iselila u Francusku. Tajnu stvaranja i ideale kao i balans estetičkog i etičkog uspela je da sačuva. Isto tako, razumljiva je i njena višestrana veza sa Beogradom i Grafičkim kolektivom. Ovde je završavala umetničku Akademiju, priredila 1976. godine debitantsku izložbu, stekla prva profesionalna priznanja. Duhovna energija, radoznalost i otvorenost njene su osobenosti.

Ova vizuelna umetnica istražuje i stvara u raznim oblastima likovne i primenjene umetnosti, a multimedijalni karakter ovog rada i vremenom osvajana stvaralačka sloboda kao i pravo na svoju sobu - atelje, izdržavaju probe vremena i praktičnog života i danas. U tom kontekstu može se govoriti o bazičnim vrednostima ovog stvaralaštva – o negovanom crtačkom nervu sigurne ruke, radu sa različitim materijalima, afinitetu ka manuelnosti i vitralnim medijskim bazama – od beleške, skice i crteža preko grafike i objekta do instalacije, ambijenta, skulptorske forme. Zajednički imenitelj kreativnog potencijala Radmile Jovandić je igra stvaranja fundirana zdravom notom zavičajne duhovitosti i humora, personalne inteligencije, lucidnosti i spremnosti da se ironijski toniraju individualne i/ili zajedničke slabosti.

izvod iz teksta kataloga Ljiljane Ćinkul

Katalog - Radmila Jovandić Đapić

Radmila Jovandić Đapić (Sarajevo) diplomirala 1971. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, gde je završila i postdiplomske studije 1976. godine. Od 1973. do 1992. godine radi kao asistent, a zatim kao docent i vanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 1998. do 2001. godine predaje u Školi za dekor i oblikovanje porcelana (AFPI), Limoges, Francuska. Član ULUBIH / ULUPUBIH / MAISON DES ARTISTES, France. Od 1992. godine živi i radi u Francuskoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi