No Flash
 
 

Sretko Divljan

Crtež ili slika ili crtež-slika


22. april - 4. maj 2013.U ponedeljak 22. aprila u 19 časova otvara se izložba radova na papiru Sretka Divljana, pod nazivom Crtež ili slika ili crtež-slika. .

Divljan, slikar i grafičar, prisutan je na savremenoj umetničkoj sceni već četiri decenije. Osnovu njegovih radova karakteriše vešt i siguran crtež sa dosta stilizacije (gotovo lakoće krokija) koji upućuje na sigurnu umetničku ruku koja brzo rešava zadati slikarski problem. Kao grafičar razvijao se i stvarao u tzv. beogradskom krugu grafičara. Linija moderne u njegovim grafikama, crtežima i slikama očita je u afnitetima za pikasovsku liniju ekspresije i oštar gest koji na određeni način korespondira i sa personalnom stvaralačkom energijom samog Sretka Divljana. Svoje nove radove ovaj autor predstavlja u Beogradu, posle sedam godina koliko je prošlo od njegove poslednje beogradske izložbe.

"Dilema crtež ili slika ili crtež-slika danas više nije toliko bitna. Tehničko-tehnološke podele nemaju više tako oštre granice koje bi dela umetnika isključivo svrstavale u jednu od ovih kategorija. I to je dobro. Dobro zato što širi mogućnosti da se crtež ravnopravno upusti u avanturu finalnog umetničkog proizvoda, što mu se ne postavljaju granice isključivo crtačkih elemenata već duboko ulaze u sferu i sasvim drugačijih zakonitosti koje nameću pastel, ulje i razne kombinovane tehnike. A Divljan je upravo tu na svom terenu. Sigurnošću svoje energije, akumuliranom iskustvu u oblasti likovnog i likovnosti sa nepresušnim vrelom ideja da svoju strasnu i silovitu prirodu ukroti do sugestivno uvreljivih vizuelnih senzacija, u kojima neočekivani ili očekivani odnosi figura iz humanog i animalnog sveta bivaju predstavljeni isto tako neočekivanim ili očekivanim kombinovanjem različtih likovnih elemenata. Otuda se i njegovi pasteli koji u neverovatno smelom sučeljavanju bojenih partija gde to sučeljavanje upravo čini liniju odnosno pravi od slike crtež ili od crteža sliku mogu najpre podvesti pod dati naslov. "

Izvod iz teksta kataloga Spomenke Kovačić-Gužvić

Katalog - Sretko Divljan

Sretko Divljan (1946, Nova Pazova) diplomirao 1973. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde je i magistrirao dve godine kasnije. Član ULUS-a od 1974. godine. Izlagao na oko 70 kolektivnih i preko 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Beograd, Štutgart, Budimpešta, Frankfurt, Hamburg...). Profesor na Pedagoškom fakultetu u Jagodini.

 

Sa otvaranja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi