No Flash
 
 

Sohi Kim
Grafike

jul 2016.

U ponedeljak, 4. jula u 19h otvara se izložba grafika koreanske umetnice Sohi Kim (Sohee Kim).

Karakterističan likovni izraz Sohi Kim vidljiv je u njenom satiričnom i duhovitom analiziranju društvenih fenomena i neobičnom pozicioniranju subjekata iz svakodnevnog života. Izloženi radovi rađeni u tehnici bakropisa, prožeti suptilnom dozom humora upućuju na jednu maštovitu smelu autorsku ličnost kojoj je upravo igra jedna od strategija za suočavanje sa nemilosrdnom stvarnošću. Proces u kome ljudi gube svoju slobodu i individualnost i postepeno se transformišu u svoje senke u njenoj umetnosti možemo da posmatramo ne kao ozbiljan i makabristički, već kao izuzetno humorističan i dopadljiv. Na ovaj način umetnica šalje poruku ohrabrenja i podrške svima onima koji egzistiraju u današnjem nepravednom i okrutnom svetu. Ispitivanju kontradiktornih odnosa prilazi elegantno i senzibilno oslanjanjući se na apsurde.
U interesantnim radovima iz serije Merry Go Round (Ringišpil) predstavljena je simbolika introvertne akcije modernog čoveka koji konstantno izbegava konflikt sa društvom. U ciklusu My Pet (Moj ljubimac) dislocirane su uloge ljubimaca i njihovih vlasnika i na jedan pomalo provokativan način otvara se pitanje da li vlasnik poseduje ljubimca ili mu služi. Kako sama autorka primećuje: “Smeh ima moć da prevaziđe stvarnost objektivnim osvrtanjem na lične besmislice“. Pored osećaja ljupkosti i šarma, ove predstave veoma jasno ukazuju i na određene društvene probleme i apsurdne situacije.”…U kojoj meri njene torbe za kupovinu uspevaju da prikažu besmislenosti života modernog čoveka? Šta je sa devojkama koje vidimo u radu Interruption kako kleči, a glava joj je između kaputa i mašina za hemijsko čišćenje? Da li ovi kaputi predstavljaju nešto više? Mogu li se posmatrati kao različite siluete brojnih pešaka?...”(iz teksta prof. Motoe Kunio)

Sohi Kim (1983. Tegu, Koreja) diplomirala grafiku 2007. na Umetničkom koledžu Univerziteta Hongik (Seul, Koreja), a master studije završila 2010. na Umetničkom univerzitetu Tama (Tokio, Japan) gde je trenutno na doktorskim studijama. Samostalno izlagala u Tokiju, Seulu, Sijetlu i na brojnim kolektivnim izložbama u Koreji, Japanu, Taivanu, Kini. Dobitnica je više nagrada za grafiku (2008. na Trijenalu grafike u Kočiju, 2012. na 89. SYUNYO-KAI izložbi u Tokiju, 2015. pohvala na Trijenalu grafike u Krakovu). Njena dela se nalaze u nekoliko muzeja i kolekcija u Tokiju, Kočiju, Okinavi i Seulu.

katalog Sohi Kim

Sa otvaranja:

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi