No Flash
 
 

Šejma Prodanović

"PRIRODA I DRUŠTVO"
ambijentalna postavka

20. jul - 1. avgust 2009.U ponedeljak, 20. jula u 20h otvara se ambijentalna postavka Šejme Prodanović »Priroda i društvo«.

Rad „Priroda i društvo“ istražuje savremeno društvo i njegov odnos prema prirodi, sa referencama na opštu i popularnu kulturu. Specifični enterijer galerije Grafički kolektiv obložen lamperijom poslužio je kao tačka preseka koja aludira na ambijent/atmosferu šumske kolibe modernog ljubitelja prirode i scenografije za skeč Monti Pajtona. Na postavci će biti izloženi digitalni printovi, fotografije, crteži i kolaži koji korespondiraju sa autorskim konceptom zasnovanim na tradicionalnom slikarskom postupku (kolaž, akril, crtež), a potom skenirani, obrađeni i pripremljeni za štampu na računaru. Radovi ilustruju svakodnevicu zaokruženu anegdotskim pričama duhovitih i bizarnih zapleta, gde se prepliću različiti uticaji masmedija i izvori iz umetnosti, a njihova fragmentisanost može da pobudi osećaj prostorno-vremenske dezorijentacije, poput neke vrste hiperlinkovanog rada. Ovu ambijentalnu postavku sačinjavaju i različiti pozajmljeni ili pronađeni predmeti: radni sto sa pisaćom mašinom, telefon, globus, trofeji iz lova, kutije koje ispuštaju glasove ptica, turistički suveniri, stare knjige, geografske mape, preparirane životinje, biljke; aranžmani objekata od papira, plastike, drveta.

Šejma Prodanović (1981. Zemun)
Diplomirani slikar. Član ULUS-a od 2005. Nagrada Fondacije Onazis i otkupna nagrada XIV Cerveira Bijenala u Portugalu. Radovi u nekoliko javnih kolekcija (Muzej Savremene umetnosti u Cerveiri; kolekcija Pekinškog Bijenala, Kina; Muzej Sakima, Japan, Muzej likovnih umetnosti, Tajvan...).
Živi i radi u Beogradu.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi